Русия загуби днес спътник малко след изстрелването му в орбита, предаде Нюз.Ру.

Това бе едва вторият старт на ракета от космодрума "Восточний", който е най-скъпият в света. За изграждането му са похарчени 493 милиарда рубли, или 8,45 милиарда долара.

 

Заедно с ракетата бе изстрелян сателит от серията "Метеор-М". На борда си той носеше 19 други апарата - руския "Бауманец-2" и 18 наноспътника на руски и чуждестранни възложители.

Апаратът по всяка вероятност не е достигнал зададената орбита. Следи от него няма и се предполага, че е паднал близо до Антарктида.

Спътникът "Метеор-М 2-1" е предназначен за метеорологични наблюдения, контрол на озонния слой и радиацията в околоземното пространство. Той трябвало да се отдели от ракетата "Союз-2.1б" час след изстрелването. Това не станало. Руският вицепремиер Дмитрий Рогозин обаче успял за това време да се похвали с успешното изстрелване. В изявлението си той обещал скоро подобно нещо да се повтори.

Първоначалната версия е повреда в ускорителния блок "Фрегата". По-късно запознати съобщиха, че може да е допусната и човешка грешка.