Офисът на "Булгартабак" в София осъмна с надпис CONTRABANTABAC corruption without frontiers - "КОНТРАБАНТАБАК - корупция без граници". Акцията е на активисти от "Да, България", които споделиха и снимки във фейсбук: От партията обясниха, че акцията е свързана с поредния случай, в който остро се повдигат съмнения за криминални дейности, свързвани с “Булгартабак”, и отказа на българската прокуратура да реагира адекватно.

"Напълно сериозно искаме президентът да свика Консултативен съвет за национална сигурност по темата с "Булгартабак"."

Това заяви днес лидерът на "Да, България" Христо Иванов пред сградата на бившия Партиен дом. Там той внесе доклада на турските служби за борба с организираната престъпност, в който се твърди, че продукти на българската компания са се превърнали в източник на контрабанда.

От извънпарламентарната партия отбелязват, че главният прокурор Сотир Цацаров не се е самосезирал и отказва, докато докладът не бъде пратен по "възможните официални канали" - затова и те го внасят в деловодството на Народното събрание. 

"Ние внасяме искане до парламента да образува специална анкетна комисия, с която да направи парламентарно разследване във връзка с цялата сага около "Булгартабак" - започвайки от приватизацията на предприятието. За "Булгартабак" давността не е изтекла и не се налага промяна в Конституцията​ - прекрасен повод и управляващите, и прокуратурата да покажат воля за разследване на приватизационни сделки", добави Иванов.

 

Ето и пълната позиция на партията: