Франция спряла голяма доставка гъби от Беларус, заразени с ниска степен на радиоактивност, предаде Ройтерс.

Вероятно те са от района край Чернобил и не са свързани с радиоактивния облак, появил се в Южна Русия през октомври.

По-рано Пиер-Франк Шеве - директор на националния ядрен регулатор ASN, заяви пред Сената в Париж, че следи от цезий са открити в гъби, внесени в Русия. тогава той не спомена Беларус.

Говорител на IRSN - френския Институт за изследване на ядрената сигурност, каза, че преди няколко дни митничари открили, че пратка от 3,5 тона гъби от Беларус, пристигнала през Франкфурт в Германия, била заразена с цезий-137. Това е радиоактивен нуклид, който е отпадъчен продукт от ядрени реактори.

Макар заразените гъби да не са заплаха за здравето на потребителите, пратката ще бъде унищожена в специална пещ, казаха от института.

"Няма връзка със замърсяването с рутений-106", изтъкна говорителят на IRSN.

Преди време от френския институт съобщиха, че облак, съдържащ радиоактивен рутений-106, идващ от Южна Русия, се е разпръснал над голяма част от Европа през октомври. Но допълниха, че няма опасност за хората.

Москва по-късно потвърди, че е измерила замърсяване с рутений, близо 1000 пъти по-голямо от допустимото, в Уралските планини, но не призна за инцидент.

"Тъй като гъбите са дошли от Беларус, много вероятно е те да са заразени от Чернобил", смята говорителят на IRSN.

От ASN засега не са отговорили на многобройните позвънявания на Ройтерс.

Чернобил се намира в Украйна, но е съвсем близо до границата с Беларус - на юг от нея. През 1986 г. там се случи тежка авария. В този район и досега откриват цезий-137, които има 30-годишен период на полуразпад.

Представителят на IRSN изтъкна, че е доста необичайно такава голяма пратка гъби да бъде спряна и че нито един продукт не е стигнал до търговците на дребно.

Гъбите повече от всички други зеленчуци концентрират радиоактивност поради нишковидните си коренови системи 

Според специалисти от IRSN изяждането на десетки килограми от беларуските гъби би изложило потребителите на радиоактивни нива, подобни на естествената природна радиоактивност за цяла година. Представителят на института допълни, че няма риск за митническите служители, дори те да са докосвали гъбите с голи ръце.

От DGCCRF - френската агенция за защита на потребителите, съобщиха, че нивото на цезий-137 в гъбите е по-високо от нормалните граници, но там няма рутений-106.

След разкритията за радиоактивен рутений в агенцията започнали да правят проби на храните, внесени от регионите, засегнати от отровния облак. Досега не са открити храни с нива на рутений-106, превишаващи нормалните граници.