“Не съм давал зелена светлина за преговори по съставяне на широка коалиция”, заяви днес лидерът на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) Мартин Шулц.

Той даде пресконференция в партийната централа дом "Вили Бранд" в Берлин. Преди това близо три часа ръководството на ГСДП дебатира по снощната среща на федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер в двореца "Белвю" с Шулц и лидерите на Християндемократическия съюз (ХДС) Ангела Меркел и на баварския Християнсоциален съюз (ХСС) Хорст Зеехофер, които са с една парламентарна група.

Срещата и продължи повече от два часа при планиран един.

И тримата партийни лидери напускаха двореца в пълно мълчание.

При днешното си изявление Шулц посочи, че е имало договорка да се пази пълна дискретност по разговора с държавния глава.

Въпреки това някои медии съобщиха, че по време на срещата с Щайнмайер са били обсъждани всички възможни варианти – съставяне на широка коалиция, на правителство на малцинството и предсрочни избори. В крайна сметка е била постигната договорка за начало на преговори за широка коалиция – десницата и социалдемократите. Шулц поел ангажимент да предложи на партийното ръководство точно тази опция.

На днешната пресконференция Мартин Шулц индиректно обвини Меркел в разпространяване на фалшива информация. Според него тя била разпространена снощи от хора на ХДС с цел да се увеличи натискът върху ГСДП. 

Ето защо Шулц се обадил на Меркел по телефона и й казал, че подобен ход е неприемлив, добавяйки:

"Който разпространява фалшиви съобщения, той руши доверието."

Все пак на днешната пресконференция лидерът на социалдемократите обяви, че всички варианти са на масата, но не е вземано никакво решение. А и Германия имала правителство, което продължава служебно да изпълнява задълженията си и така никой не бил поставен под натиск.
Шулц обяви също, че в понеделник партийното ръководство ще изработи препоръки до партийния конгрес, който ще се проведе от 7 до 9 декември. Делегатите трябвало да решат дали да се тръгне или не към широка коалиция.

Междувременно младежката организация на ГСДП разпространи онлайн петиция NoGroko ("Не на широка коалиция"). В нея между другото се посочва:

"Ние оставаме на позицията си – отказът на ГСДП за продължаване на широка коалиция беше наложителен и важен. Избирателите я отхвърлиха на изборите, проведени на 24 септември. ХДС и ХСС не са надежден партньор, не спазват поети ангажименти."

По-сдържана позиция заемат опитни политици социалдемократи.

Олаф Шолц, който е премиер на Хамбург (градът е със статут на федерална провинция – б. а.) и заместник-председател на ГСДП, оповести:

"Нуждаем се от време, а и Германия има служебно правителство. Ето защо по въпроса какво трябва да се направи, всичко трябва да се премисли задълбочено. Ситуацията трябва да се обсъжда спокойно и трезво."

Шолц и други негови съпартийци не изключват широка коалиция с десницата, но ако това станело, ново правителство в Берлин можело да има едва през февруари догодина.