Има достатъчен напредък в преговорите за "Брекзит" и Великобритания може да започне преговори с Европейския съюз за бъдещите търговски отношения. Това заявиха на съвместна пресконференция в Брюксел председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер и британската премиерка Тереза Мей.

Напредъкът е достатъчен и по трите ключови въпроса - правата на европейските граждани във Великобритания и на британците в ЕС, границата с Ирландия и финансовите задължения на Лондон към Брюксел.

"Ако 27-те държави членки приемат нашата оценка, ние, Европейската комисия, и нашият главен преговарящ Мишел Барние, сме готови да започнем работата по втората фаза на преговорите", заяви Юнкер и добави, че е уверен, че ще получи зелена светлина за това.

"Готови сме да започнем подготовката на тясно партньорство между ЕС и Великобритания в търговията, но също в борбата с тероризма и международната престъпност, отбраната и външната политика", коментира председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск след срещата си с Тереза Мей.

Европейските граждани в Обединеното кралство "ще продължат да живеят както преди", заяви Тереза Мей. Споразумението включва гаранции за правата на трите милиона европейци в Британия. Те ще бъдат прилагани от британските съдилища, а според по-рано постигнат компромис решенията на Съда на Европейския съюз в Люксембург по тези въпроси ще бъдат вземани предвид от Лондон. Положението на британците в ЕС също няма да се промени, заяви Юнкер, а административните процедури ще бъдат "евтини и прости".

Няма да има "твърда граница" между Ирландия и Северна Ирландия, а Споразумението от Разпети петък от 1998 г., което възстанови мира след дълъг конфликт между католици и протестанти в Северна Ирландия, остава в сила.

Лидерката на Демократическата юнионистка партия на Северна Ирландия Арлийн Фостър заяви, че зависи от съдържанието на споразумението как ще гласуват членовете на партията в парламента.

В понеделник малката партия заплаши да оттегли подкрепата си и да свали консервативоното правителство на Мей, ако тя продължи да поддържа компромис за бъдещия граничен режим между Ирландската репулика, която е част от ЕС, и Северна Ирландия. Сред предложенията на Тереза Мей за беше Дъблин и Белфаст да съгласуват законодателствата си, за да не се наложи възстановяване на граничните постове и митниците между тях. Юнионистите, които представляват пробританските протестанти, обаче не са съгласни да се разделят с ЕС при условия, различни от тези за останалата част на Обединеното кралство. За тях това е равносилно на практическо оставане в ЕС и обединяване с католическа и републиканска Ирландия.

През миналата седмица британски медии разпространиха информация, че е постигнато споразумение по финансовата страна на "развода" и Великобритания е готова да плати €50 млрд., за да премине към втората фаза на преговорите. Главният преговарящ на ЕС за "Брекзит" Мишел Барние тогава отрече информацията, а днес заяви, че не може да се ангажира с конкретна сума, защото "тя винаги може да се промени".

Финансовото споразумение трябва да покрива задълженията, които Обединеното кралство е поело към сегашния седемгодишен бюджет на ЕС до 2020 г., но и по-дългосрочни ангажименти като изплащането на пенсиите на служители на европейските институции за десетки години напред. Това беше сред най-спорните въпроси в първата фаза от преговорите. Мей обеща, че нито една от 27-те страни няма да плати повече или да получи по-малко от европейския бюджет след "Брекзит", но дълго отказваше да се ангажира с конкретна сума преди постигане на финално споразумение. Брюксел пък не желаеше да допусне преминаване към втората фаза на преговорите без точна сума, обещана от Лондон.

За да започнат новите преговори, държавните и правителствените ръководители на 27-те трябва да се съгласят на 15 декември, че в досегашните преговори по условията на развода има "достатъчен напредък".

Преговорите за излизане на Великобритания от Евросъюза трябваше да навлязат във втората си фаза още през октомври, но не беше постигната яснота за финансовата страна на развода и границата с Ирландия.