България се тресе. Протестиращи граждани, извозвани с автобуси, затварят магистрали. Управляващата коалиция е на път да се разпадне. Медии и всичко, дето може да мине за експерт без да предизвика кикот у зрителя, захлебват покрай поредната порция зрелища. Тълпи патриотично настроени граждани търсят да сбoрят някой еколог, или най-малко зелен, за да го разпнат. И за какво е всичко това? Не, не познахте - не е заради желанието да няма опашки от скиори пред кабинката в Банско.

Защото, ако беше заради опашките на скиорите пред кабинката, възложителят на проекта за ски зоната в лицето на кмета и общинските съветници в Банско, щяха да мълчат като комунист на разпит. Защото нали те гласуваха този устройствен план през 2001 г., а не еколозите.

Защото

Защото, ако беше заради опашката на скиорите пред кабинковия лифт, тези, дето го възложиха и построиха с този му капацитет да формира опашки -  концесионерът "Юлен" АД, щяха да мълчат или поне да се извинят. Защото 2000 скиора на час капацитет на лифта не проектираха зелените, а концесионерът.

Защото, ако беше заради опашките пред кабинката, тези, дето съгласуваха оценката му за въздействие върху околната среда през 2000 г. в лицето на тогавашния министър Евдокия Манева и тогавашния главен секретар на министерството и сегашен министър Нено Димов, щяха да бъдат по-тихи от водата и по-ниски от тревата. Защото "еколозите" тогава оспориха това строителство, а Манева и Димов го допуснаха.

Защото ако им дреме за опашките пред кабинката, все някой от огромната кохорта контролни органи в лицето на МОСВ, РИОСВ, МРРБ, ДНСК, РДНСК, архитекти и кметове, щеше да каже "стоп" на застрояването в Банско, когато леглата в града достигнаха капацитета на ски зоната. Това условие беше поставено тогава в оценката на въздействие на околната среда. Защото при капацитет на ски зоната от 5000 скиори, няма как да не се образуват опашки, когато долу има 20 000 пълни легла. Този капацитет беше надхвърлен към края на 2005 г. и след това всички горепосочени контролни органи си затваряха очите. Тук вече не могат да обвинят еколозите, защото точно сигналите на еколозите спряха преди година строителството на нови 40 000 легла на границата на парка.

Защото ако беше заради опашките пред кабинката, това можеше да се реши още преди години, като се увеличи капацитетът на тази кабинка. По думите на самия концесионер, отправени в писмо до вицепремиера Валери Симеонов, според консултациите им с производителя "Допелмайер" няма проблем да се увеличи капацитетът на лифта с 40 % - от 2000 на 2800 души на час. Виждам, че вече питате защо не е направено? Не знам. Може би концесионерът обича опашки пред лифта. Може би му трябват тези опашки за нещо?

Каквото е декларирано - това е

Макар, че сме длъжни да отбележим, че концесионерът е в двойна позиция - хем му трябват опашки пред лифта, за да поиска премахване на забраната за строителство в националния парк, хем не му трябват, за да не се създаде впечатление за голям оборот и да трябва да плаща голямо концесионно възнаграждение. Направо да му съчувства човек. Трябва да отбележим,че и "Юлен" АД, и МОСВ се справят добре с тази ситуация. Концесионерът отчита среднодневна заетост между 2579 и 3626 скиора за последните три години, а МОСВ не пита как тогава се формират четиричасови опашки при капацитет на кабинката от 2000 души на час. Екологичното министерство не пита и как така три години по документ спадат приходите от една карта от 58 на 49 лв., когато цените се увеличават, но както казва един служител на министерството "Това е декларирано от "Юлен" АД и ние не можем и нямаме право да го проверяваме".

Но да оставим настрана отговорностите за туристите - явно е ,че след отговорността за горските пожари,за кражбите на 2 милиона кубика дърва от горите, за бракониерството и за обраните възрастни хора по селата, и тази отговорност  трябва да се поеме от зелените и еколозите. Не заради друго, а защото министри, депутати и кметове не искат да я носят и все гледат да я прехвърлят на гражданите.

13 години, 15 думи

Но да се върнем към скиорите на опашките, които липсват в отчетите, но техните снимки са основен мотив за искане на промяна на плана. Защото този план за управление на парка определя какво, къде и колко ще се строи, сече или ползва.  И този план за управление може да се промени и законът е казал кой може да го предложи - държавата, общините, неправителствени организации или сдружения и други ( това „други” означава всички). Е, ако някой искаше да построи нова кабинка, трябваше през изминалите 13 години да предложи едно изменение в плана, състоящо се от само едно изречение: "В режим 77 "На територията на парка се забраняват всякакви строителни дейности, освен: "се допълва с нова точка 14. Кабинкова линия  от гр. Банско до Шилигарника". Всеки през изминалите 13 години от приемането на плана можеше да предложи тези 15 думи. Тогава МОСВ щеше да му възложи да си направи екологична оценка и ако оценката разреши, щеше да се промени плана и да има втора кабинка.

Тринадесет години никой не направи това, нито самото министерство, нито дирекцията на парка, нито концесионерът, нито Община Банско, нито Общинския съвет Банско, нито Евдокия Манева, Нона Караджова, Валери Симеонов, Красимир Каракачанов, Владимир Каролев, Красен Кралев, Ангел Джамбазки, Николина Ангелкова, нито на общинските съветници от "Бъдеще за Банско", ВМРО, НФСБ, ГЕРБ, никой от тези, които сега оплакват на ставане и лягане опашките пред лифта, и на които плащахме и плащаме добри заплати с данъците си, не го направи. Не го направиха и от разните сдружения дето уж защитават развитието на града като Сдружение на хотелиерите, Строителна камара, Бъдеще за Банско, Природата за хората, За да останат хора и т.н и т.н.

Вместо това община Банско поиска през 2013 г. да може да се строи не само в зоната "Сгради и съоръжения“ и да се отвори целия парк за ново строителство. Без да се направи екологична оценка на това искане Висшия експертен екологичен съвет, воден от Евдокия Манева, го прие, а Нона Караджова го утвърди. И оттогава всички, които обичат бетона повече от природа на Пирин,се обединяват около това решение на ВЕЕС и искат да се приеме от Министерския съвет.

... и така - до края на горта

Тази година, пак излязоха с искането си. Искане, което касае разрешаване на строителството в целия парк. Нено Димов го е написал в докладната до МС. В нея той не посочва нуждата от втора кабинкова линия, тя даже не е спомената, а изрично е написал, че изменението на плана е нужно за да "се реши какви и колко въжени линии и писти е допустимо да се изградят". И е нормално да се искат нови писти, след като концесионерът иска две кабинки със 7000 души капацитет за качване. Нали с този капацитет само за един час всички ски писти ще се препълнят. След новите ски писти ще дойдат и новите ресторанти и заведения за обслужване на повечето туристи и новите езера за системата за изкуствен сняг, и новите временни обекти, и после зоната ще се нуждае от трета кабинка и така - до края на гората в планината. И поредният министър ще пише оправдателни писма до ЮНЕСКО, като г-жа Манева, как само се опитват отново да разсредоточат посетителите, да спрат автомобилите, да намалят замърсяването и как новите строежи заемат толкова малък процент от парка. И да не забравя - как становищата на екологичните организации са "некоректно пресилени, което говори за непознаване на законите и фактическите обстоятелства или може би за фалшива загриженост".

И за да не съм голословен, нека видим какво предлагат Общината и МОСВ  за промяна на режима на строителство  - "В точка 77, подточка 13) се изменя така:„13) Строителство и разширение на ски писти, въжени линии и съпътстващата ги техническа инфраструктура в рамките на зона III-Зона за туризъм и в затворената от външните й граници зона IV-Зона на сгради и съоръжения, съгласно одобрени цялостен план или изменение на такъв план и инвестиционни проекти/намерения, въз основа на влезли в сила крайни актове за одобряване/съгласуване по реда на глава шеста от Закона за опазване на околната среда и/или Закона за биологичното разнообразие."

Къде е границата

На въпроса ни бихте ли ни предоставили карта на територията, посочена в точка 13, описана като "затворената от външните й граници зона IV-Зона на сгради и съоръжения" от МОСВ ни изпратиха карта на целия парк, а на молбата ни да ни предоставят геодезични координати на тази територия, отговориха:

"В действащия план...не се съдържат координати на границите зона III-Зона за туризъм и в затворената от външните й граници зона IV-Зона на сгради и съоръжения"

Интересно, като нямат координати на обхвата на зоната, как 13 години от министерството издаваха становища, че всеки нов обект на концесионера попада в зоната "Сгради и съоръжения"?  Само за тази година има четири подобни решения. Въпрос в нищото.

Иначе община Банско предвиди в новия си общ устройствен план две нови кабинкови линии. Само дето не са там, за където говорят, а от Банско до Добринище и от Добринище до х. Гоце Делчев.

Това е, госпожи и господа -  никой от оплакващите скиорите по радиа, телевизии и вестници политици и управляващи не иска да разреши проблема с опашките пред кабинковата линия в Банско, нито проблемите на туристите. Тези хора искат просто да се разреши строителствотов целия парк, както и където пожелаят инвеститорите. И тези опашки от туристи са им нужни, за да мотивират желанието си. Точно заради това и тази година ще има опашки пред кабинката. Защото политиците знаят - тях ги избират заради тези опашки и те са им нужни, за да бъдат избрани отново. И те се грижат за опашките, както овощар би се грижил за овошките си – ще ги тори и полива, за да растат и дават повече плод.