Бизнес и синдикати подготвят протести срещу по-скъпия ток за индустрията, който се вдига с 60% от февруари т.г. Предприемачи предупредиха, че поскъпването ще вдигне цените на храните и други стоки, ще доведе до фалити, замразяване на доходите, загуба на работни места в редица отрасли.

Пред БНР председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИК) Васил Велев съобщи, че представители на работодателите са провели среща в Министерството на енергетиката, на която са изложили своите искания. Те настояват да се нормализира начинът на работа на електроенергийната борса, като се увеличи предлагането на електроенергия и се разследват спекулативни, по думите на Велев, сделки.

"Цените на производител са нараснали само с 5%, а на нас ни се предлагат с 50% по-високи. Разликата очевидно е спекула и ние обявихме готовност за съвместни протестни действия. В началото на следващата седмица се събираме и ще координираме своите действия", обяви по БНР шефът на АИК.

В края на миналата година работодатели отново предупредиха, че търговци на електроенергия се опитват да наложат по-високи с 30 до 60% цени на тока. Тогава от Асоциацията на търговците на ток отговориха, че поскъпването на тока за индустрията е резултат от по-високите цени на световните борси на въглищата, природния газ и петрола през изминалата година. На българския пазар има 150 лицензирани търговци на ток и обвиненията за картел и спекула са необосновани, казаха оттам.

Освен поскъпналия ток за индустрията на прицел са и повишените цени на водата в 14 области - Смолян, Варна, Пловдив, Силистра, Кърджали, Русе, Перник, Монтана, Шумен, Сливен, Бургас, Ямбол, Враца, София-град, като най-голямо е увеличението в Ямбол, където за кубик вода от 1 януари ще се плаща с 20% повече. В средата на декември м.г. омбудсманът Мая Манолова сезира прокуратурата за решението на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

С декларация до главния прокурор и до Комисията за защита на потребителите днес от Дискусионния клуб за социална местна политика на БСП алармират, че се готви "финансова измама в особено големи размери срещу потребителите на вода в София и други селища". 

"След решението на КЕВР за нови допустими пределни цени концесионерът "Софийска вода" обявява на своя сайт новата цена на водата, влизаща в сила от 1.1.2018 г., едва на 3.1.2018 г. Известно е, че към 1 януари "Софийска вода" нито е извършила замервания, нито се е обърнала към потребителите да го направят и може да се допусне, че се подготвя със задна дата изземване от потребителите в столицата на завишената стойност на водата след последното замерване за 2017 г. до 1.1.2018 г., което би трябвало да се отчита по старите цени, но противозаконно ще се отчете по завишените разрешени от КЕВР", се казва в декларацията им.

От 1 януари софиянци ще плащат с близо 9% по-скъпа вода - 2.354 лева за кубик с ДДС, съгласно обявените от "Софийска вода" тарифи.