По всички възможни критерии Мордовия е странен избор за провеждането на международен футболен турнир, пише в. "Индипендънт".

Там ще се играят 4 мача от груповата фаза на световното първенство това лято. Те ще се състоят на стадион "Мордовия арена" в регионалната столица Саранск с население 330 000 души. Строежът на съоръжението вече изостава от графика.

Саранск не е неприятно провинциално затънтено място, отбелязва британското издание. Но допълва, че едва ли си струва да се говори за местния отбор. До този сезон ФК "Мордовия", който ще получи стадиона след първенството, играеше в третото ниво на руския футбол. На мачовете му идваха средно по 2000 души. Вярно е, че тимът на два пъти е бил във Висшата лига, но не се е задържал дълго там.

Но в Саранск не пестят пари за строителство. Вносната трева тип "канадска ливада" се пази от студа. Това става чрез подемни отоплителни системи с обща дължина 37 километра и надземни нагреватели. Седалките са с киселинно-оранжев цвят, което би трябвало да символизира слънчевата светлина.

Край стадиона е планирана значителна инфраструктура. За постоянно ще останат новите университет и театър. След края на първенството горната секция на стадиона ще бъде демонтирана и капацитетът му ще бъде намален с 14 000 места. съоръжението ще бъде за 30 000 зрители. Ще бъде демонтиран и летищният терминал, който ще бъде изграден за Мондиала.

Стадион "Мордовия арена" в Саранск ще бъде домакин на 4 мача от груповата фаза на Мондиала през лятото.

И все пак в Мордовия, намираща се югоизточно от Москва, са играли футбол, пише "Индипендънт". Изданието цитира мемоари на фотографа Юрий Грим от 60-те г. на ХХ век.

Само че мачовете, за които Грим пише, са между затворници. Самият той свата свидетел на тези двубои, след като е изпратен в лагер в Мордовия за разпространение на позиви против съветския лидер Никита Хрушчов.

Според Грим администрацията на Главното управление на лагерите, известно с всяващата ужас абревиатура ГУЛАГ, поощрявала спорта, защото той отвличал затворниците от политиката и пиянството.

В мордовските лагери ва ГУЛАГ са изпращани най-знаменитите дисиденти. Много от тях са починали тук. Това споделя пред "Индипендънт" Сергей Бондаренко, изследовател от Общество "Мемориал", документиращо престъпленията на сталинизма.

Владимир Буковски е лежал в мордовски лагери.

В Мордовия е лежал знаменитият дисидент Владимир Буковски, първи разкрил пред света, че в СССР лекуват непокорните в психиатрии. Ето как той описва лагерите в книгата си "И се връща вятърът...":

"На практика цялата Мордовия беше преградена с бодлива тел. Политическите лагери съществуваха там едва ли не от самото начало на съветската власт. Първо - Темники, после Дубравлаг, сега Явас, Потма,  Барашево. Не е възможно да се преброи колко хора са загинали там. Разбира се, толкова дълго съседство с лагерите не мина без следа за местните жители.

Няколко поколения от тях работеха като надзиратели, като предаваха мястото от баща на син. На лагерите бяха свикнали да гледат като на хранилка. За хванат беглец - чувалче с брашно."

В този край са лежали цяла плеяда знаменити съветски дисиденти - Анатолий Марченко, Михаил Молоствов, Андрей Синявски, Юлий Даниел, Леонид Бородин, Александър Гинзбург, Юрий Галансков, Кронид Любарски, Татяна Великанова, Татяна Осипова, Ирина Ратушинска и много други.

След разпадането на СССР мордовските лагери се превръщат в обикновени трудови колонии. Мрежата им обаче остава непокътната.

Надежда Толоконникова (вдясно) от "Пуси райът" често посещава Мордовия, където лежа, заедно с друга певица от групата - Мария Альохина (вляво).

През 2012 г. в една такава колония в Мордовия бе пратена певицата Надежда Толоконникова от пънк групата "Пуси райът". Тя бе осъдена за пънк молитвата "Богородице, изгони Путин" в московския храм "Христос спасител".

Мнозина смятат, че провеждането на световни спортни състезания в известен с такава печална слава регион е странен сигнал.

"От етична гледна точка това е странен избор. Мордовия не трябва да бъде място на радостни турнири", смята историкът Алексей Макаров от "Мемориал".

Административен Център на мрежата от затвори в Мордовия и до днес е град Явас. И в наши дни главната му улица носи името на основателя на ЧК (днес ФСБ) Феликс Дзержински. А от двете страни на главния път се издиган метални огради, зад които единственото, кето се чува, е ръмженето на кучетата пазачи.

Днес в лагерите в републиката има 14 000 души, твърди правозащитникът Сергей Марин. Като президент в периода 2009-2012 г. Дмитрий Медведев (днес премиер) обеща да закрие цялата система от лагери в Русия до 2020 г. Но Явас е доказателство, че това едва ли ще се осъществи, отбелязва "Индипендънт".

Макар в Мордовия вече да няма политзатворници, съществува нещо като "специализация" на лагерите. В един от тях лежат предимно бивши офицери от ФСБ. Друг е подслонил чужденци. Вече няма толкова драконовски мерки за сигурност като по времето на СССР. Условията обаче са ужасяващи.

Надежда Толоконникова отново вкара Мордовия в световните новини. През 2013 г. певицата от "Пуси райът" обяви гладна стачка заради лошите условия. В писмо тя се оплака, че затворническа управа изтезава осъдените и ги лишава от сън и храна.

Управата на Мордовия обаче е убедена, че там не само може, но и трябва да се играят мачове. Зам.-шефът на регионалното правителство Алексей Меркушкин заявява в писмен коментар за "Индипендънт", че през 2016 г. републиката е била обявена за един от най-спортуващите региони в Русия.