"Не одобрявам решението на Националния съвет на БСП да не подкрепи ратификацията на Истанбулската конвенция, още повече, че голяма част от европейските държави вече са я ратифицирали. Съжалявам за това, смятам го за политическа грешка и за лош знак".

Това заяви лидерът на ПЕС и бивш председател на БСП Сергей Станишев пред БНР. Според него жените в България са станали жертва на изкривен дебат.

"Много е трудно да се върви срещу течението. Трудно е да не се поддадеш на полулизма. Защитата на истината не е лесна задача. Затова е нужна воля. През последните 10 дни бяха изпратени плашещи сигнали и абсурдни твърдени, които отклониха вниманието от основния факт. А именно, всяка четвърта жена в България лично е преминала през този ад. За миналата година три жени са убити по особено жесток начин от своите партньори. Жените очакват нашата подкрепа", каза Станишев.

Той изтъкна, че конвенцията предоставя редица мерки за подобряване на ситуацията по отношение на опазване от насилие и наказание на деятелите. Станишев смята, че поведението на БСП тактически обслужва ГЕРБ и отвлича вниманието от доста сериозни вътрешни проблеми, с които управляващите не могат да се справят.

"Опасявам се че това няма да бъде разбрано и от социалдемократическото семейство в Европа. Крайъгълен камък за нас са правата на човека и в този контекст и ненасилието над жени и деца. И затова вчера предупредих БСП, че ще трябва да обяснява своите действия пред нашите партньори", каза Станишев.

Според пресофиса му пред пленума на БСП той е заявил следното.

"Конвенцията е всеобхватен международен документ, който разглежда темата през призмата на човешките права. Документ, който предвижда защита и наказание за всяка форма на насилие над жени и деца. И това е нейният основен смисъл. За съжаление, страшно много са хората, преживели лично тази драма. И към тях е насочена Конвенцията. В този смисъл е и Комюникето на Съвета на Европа от 12 януари, който тълкува текста на Конвенцията заради истеричната дискусия в българското общество. Нещо абсурдно според мен. И там изрично се подчертава, че не става дума за въвеждане на т.н. "трети пол". Тема, с която толкова широко се спекулира в България".

Според Станишев българското председателство на Съвета на ЕС е голяма възможност за страната да са ангажира със сериозни инициативи - бъдещият бюджет на ЕС, кохезионната и селскостопанската политики, обща европейска отбрана и др. Според лиера на ПЕС ще бъде успех ако се постигне напредък по политиката за бежанците и бъде даден старт на преговорите с Македония и Албания, развитие в преговорния процес с Черна гора и Сърбия и подготявена на цялостен икономически пакет за Западните Балкани.