Икономиката на Китай е отчела растеж от 6.9% през 2017 г., което е сериозно повишение за първи път от седем години. Постигнатият ръст е по-висок от целта, поставена от Пекин, за около 6.5 на сто.

Китай е ключов двигател на глобалната икономика и по-добрите от очакваното данни са посрещнати със задоволство от инвеститорите, макар анализаторите да смятат, че са надценени. Този месец правителствата на автономния регион Вътрешна Монголия и на големия индустриален град Тянжин признаха, че техните икономически показатели за 2016 г. са надценени.

 
Само за последното тримесечие на 2017 година брутният вътрешен продукт нарасна за втори път в рамките на м.г. със 6.8%, докато усреднената прогноза на финансовите пазари беше за забавяне на растежа до 6.7%. Принос за по-бързия от очакваното ръст оказват отскокът в индустриалния сектор, разрастващият се пазар на недвижими имоти и силният експортен растеж.

Темпът на растеж за 2017 г. е най-висок за последните две години, ако се приемат данните по номинална стойност, и за първи път икономиката е нараснала по-бързо от предходната година от 2010-а насам. Въпреки това, тъй като Пекин засилва усилията си за намаляване на рисковия дълг и повишаване на качеството на въздуха, анализаторите твърдят, че това може да повлияе на растежа през 2018 г.

Международният валутен фонд (МВФ) обаче предупреждава за "големите рискове" в Китай. Един от тях са дълговете на Китай, които нараснаха значително през последните години заради твърде големия брой заеми за местните власти, дълговете на предприятията и домакинствата и неефективните банкови заеми. МВФ наскоро заяви, че дългът на страната е нараснал и вече е равен на 234% от общото производство.

Спрямо 2016 година дълговете растат със 7.5% до 16.47 трилиона юана (около $2.56 трилиона), въпреки че са под очакваните от правителството задължения за 18.82 трлн. юана.

Препоръката на МВФ е Пекин да се концентрира по-малко върху растежа и вместо това да помогне за подобряване на финансовите показатели на банките. Пекин междувременно твърди, че предприема стъпки за ограничаване на рисковия дълг заради въздействието, което може да има върху икономическия растеж.

Правителството обеща да продължи да се справя с местните правителствени дългове, както и да помогне на държавните предприятия да намалят задълженията си и да платят облигациите си навреме през тази година. 

На икономическия растеж в краткосрочен план се очаква да повлияят и мерките срещу замърсяването на въздуха, въведени в 28 града в Китай през миналата година. Мерките включват закриване или намаляване на производството в заводи за производство на цимент, стомана и други от сектора на тежката индустрия. Домакинствата също бяха помолени да преминат към природен газ и електроенергия от въглища, за да ограничат замърсяването. Но тази политика остави милиони китайци без отопление и беше временно изоставена през декември.

Китайските представители заявиха, че качеството на въздуха в Пекин се е подобрило рязко през зимата на 2017 г.