Ратификацията на Истанбулската конвенция ще бъде отложена с няколко месеца, обявиха на трибунка в парламента днес от ГЕРБ.

Цветан Цветанов благодари на Цвета Караянчева за първата обществена дискусия по темата във вторник, но според него са нужни още такива дебати.

"Действително се нуждаем от повече запознаване и информиране на обществеността за целите на Истанбулската конвенция", заяви той.

След това даде думата на Десислава Атанасова, за да говори за "лицемерието в БСП", когато "едно нещо правят в Брюксел, друго нещо правят в България".

Атанасова подчерта, че "доста отдавна" БСП организира кръгли маси и че жените социалистки искат от Нинова подкрепа за конвенцията.

"Сигурно няма да ви изненадам, ако ви кажа, че тази подкрепа е обещавана. Тя е обещана на 11 декември в Пловдив, от медиите и публикации на БСП активисти във фейсбук разбираме, че социалистките от Пловдив, София, Смолян се срещат с Корнелия Нинова и тя декларира, че ще подкрепи конвенцията."

Освен това партийният вестник "Дума" подчертал, че както ПЕС, така и ПГ на БСП ще подкрепят международния договор.А депутати и партийци като Иво Христов, Ваня Добрева, Христо Монов са се изразявали в подкрепа на Истанбулската конвенция. 

Атанасова спомена и че от БСП са подкрепили текста в Закона за равнопоставеност на мъжете и жените, според който те "правят избор без ограничения от социалната роля на своя пол".

"Да внесеш подписи за провеждане на референдум по този въпрос - лицемерно ли е, или е признак на амнезия, или деменция, това може вече за БСП да се каже. Колко зачиташ гласа на народа? Само преди година имаше референдум с 3 млн. участници. Чухте ли хората тогава?", попита Атанасова.

Председателят на правната комисия на НС Данаил Кирилов заяви, че още преди три години от ГЕРБ са започнали разяснителна кампания за Истанбулската конвенция, която е минала през всеки областен център в страната. Правната работа се заела с това още по времето на 42-ия парламент. 

Кирилов заяви, че е проверено, и предложената от ГЕРБ тълкувателна декларация може  да се приеме с конвенцията и да затвърди, че в България брак има само между мъжете и жените. Според множество прависти подобна декларация няма да има юридическа стойност. Не е ясно защо е нужно затвърждаване на въпрос, разрешен в Конституцията.

Цветанов отново се включи, за да изрази презрението си към "лицемерието" на БСП. Но на въпрос как ще коментира факта, че коалиционните партньори на ГЕРБ - "Обединените патриоти" - също са против Конвенцията, той заяви:

"Вие знаете, че имаме разписано коалиционно споразумение. Имаме приета управленска програма, за която ние сме единодушни. Всичко извън обхвата на коалиционното ни споразумение, има възможност да има съответната различна позиция. Парламентът е този, който може да взима решения по съответните казуси. Истанбулската конвенция е нещо, което не е намерило място в управленската програма или коалиционното ни споразумение."

Цветанов добави, че с този дебат обществеността ще бъде запозната и от ГЕРБ ще могат да търсят обществена подкрепа и в диалог с религиозните институции. 

На въпрос дали има готови законопроекти, които да въвеждат мерките в Истанбулската конвенция, от ГЕРБ заявиха, че по такива работи работната група в правосъдното министерство. Какви са и кога ще бъдат публикувани, не стана ясно.

Цветанов отрече и тезата, че министър-председателят Бойко Борисов пращал есемеси на депутати с настояване да подкрепят конвенцията. Пращали си есемеси само с позицията на групата, но това не било натиск. Премиерът е информиран за всички решения по темата, подчерта за пореден път председателят на ПГ на ГЕРБ.