Екоминистърът Нено Димов смята, че продължаващите многолюдни протести в защита на Пирин са политически. Както и че "много добре си гледаме околната среда".

„Този протест много ясно виждаме, че е политически. От самото начало беше политически”, заяви Димов пред Нова тв.

Голяма част от хората, които протестират, вероятно не си дават сметка за какво точно протестират, смята той.

"Не става дума за 48% строителство, а за 2%, на които и в момента може да се прави спортна инфраструктура. Лифтът ще бъде нищожен процент от тези 2%”, пак повтори известната си теза министърът.

И коментира, че „лидерите на тези протести са политически партии, които не можаха да влязат в парламента.”

„През всичките години са се опитвали по друг начин, избягвайки демократичното представителство, да прокарват решения, които да спират развитието на България. На практика зимният туризъм в България е блокиран от десетилетия”, допълни той.

Министърът даде за пример глобалния индекс за екологична ефективност. В него България е на 30-о място в света, като през 2017 г. се е качила с 3 места. А по отношение на биоразнообразието и хабитатите от 64-то място се е качила на 23-то място. Така той реши да подкрепи твърдението си, че много добре се грижим за околната си среда.

По-късно в парламента Димов каза още, че "вече стана много ясно, че протестиращите не са наясно". Но отбеляза, че нямало нищо лошо да има протести.

Днес е поредният ден, в който от Столичната община предупреждават, че има завишено ниво на фини частици във въздуха, т.е. високо замърсяване.