"Високи нравствени качества, политическа отговорност, лоялност към политиката на партията и образователна степен магистър."

Това са само част от изискванията към кандидатите за депутати на БСП за 43-ото Народно събрание. Днес малко след гласуването на оставката на кабинета "Орешарски" социалистите се събраха на пленум и одобриха серия от документи, които трябва да бъдат приети за предстоящия в неделя конгрес.

На конгреса освен изисквания към кандидатите и срокове за редене на листите, левицата трябва да избере и нов председател, след като, отивайки в Брюксел, Сергей Станишев обяви, че се оттегля. 

Сред водещите критерии при изготвянето на кандидатските листи социалистите записаха днес и:

"Диалогична и социална чувствителност, обществен авторитет и избираемост на кандидатите - да добавят, а не да отнемат от гласовете, на които разчита БСП."

Бъдещите депутати трябва да спазват и принципите на "привързаност към левия модел и да следват принципа на равнопоставеност на половете и младежкото представителство."

От левицата си представят парламентарната си група и по следния начин: 15 % политически лидери и общественици, включително коалиционни партньори и гражданска квота; 15 % експерти с опит в областта на макроикономиката и финансите; 15 % политици и експерти с опит в областта на реалната икономика; 15% политици и експерти в областта на външната политика.

Другите два пъти по 20 % трябва да са съответно експерти с опит в областта на социалната политика, в областта на гражданското право, социологията, политологията и медиите. 

Социалистите дефинират още "спазването на изискванията за равнопоставеност на половете и младежкото представителство" по следния начин:

"Не по-малко от 40 % за всеки от половете и не по-малко от 30 % за възраст до 35 години."

БСП препоръчва още на местните си структури да не номинират за депутати настоящи кметове. Листите трябва да са готови до 25 август. 

Отделно левицата препоръчва един кандидат да не бъде издиган в повече от един избирателен район. Ако има такъв, който ще присъства в повече от една листа, то това ще се решава от Националния съвет на партията.

БСП прие и резолюция за участие в предсрочния вот, в която накратко се прави анализ на постигнатите успехи от последната една година и се очертават бъдещите предизвикателства. Така например мандатоносителят отчита, че е постигнал "социално размразяване" на средствата за майчинство, за учениците и пенсионерите. За първи път от години насам не било допуснато и увеличаване на цената на тока. Левицата създала още антимонополно законодателство, както и правила, които подобряват положението на кредитополучателите. Ракрити били и около 40 000 работни места, а 2/3 от българските общини получили средства от т.нар. Публична инвестиционна програма, за която бяха заделени 500 млн. лв. (реално усвоени обаче бяха 50 млн., б.а.).

"Демографският колапс продължава да поставя на изпитание бъдещето на българската нация", тревожат се социалистите в резолюцията.

От там обръщат внимание и на партньорството си с ДПС, както и на казуса с КТБ:

"Действията на влиятелни политико-икономически групи предизвикаха сътресения в банковата система. Вследствие на решаващата намеса на БСП и правителството обаче, не се допусна срив на банките, загуба на спестяванията на гражданите и поставяне на България под особен надзор на международни финансови институции." 

"Животът на правителството се съкрати, защото ДПС ограничи времето на неговата дейност и не пожела да се отстранят деформациите в управлението", заключават още социалистите. И допълват:

"Налага се да ревизираме отношенията си с ДПС, за да спре използването на властта за икономическо облагодетелстване."

След днешния пленум стана ясно още, че до момента за лидерския пост има 21 номинации.