В изявление пред в. “Ди Велт” баварският вътрешен министър Йоахим Херман категорично отхвърля настояването на София за скорошно присъединяване на България към Шенген.

В дългосрочна перспектива било желателно България и Румъния да се присъединят към Шенгенското пространство. Нито една страна не бивало да бъде изключвана от стъпки към интеграция.

Приемът на България в Шенген в настоящия момент обаче би бил прибързан, заявява Херман.

„Шенгенското пространство в никакъв случай не бива да се разширява за сметка на сигурността на германското население“, отсича силовият министър на Бавария.

Тази опасност била изключително голяма поради големите размери на корупцията и организираната престъпност в България и Румъния.

„Не може да се допусне на границата с Австрия отново да се въведе граничен контрол, а този в България и Румъния да бъде отменен, без в тези страни да е доказано опазването на външната граница на ЕС“, отсича Херман.

Във връзка с позицията на баварския вътрешен министър “Ди Велт” посочва:

„България, която понастоящем председателства ЕС, отдавна настоява да бъде приета в еврозоната и Шенгенското пространство. Министър-председателят Бойко Борисов многократно е заявявал, че страната му отдавна е покрила съответните критерии. В средата на януари т. г. председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер увери София в личната си подкрепа.”

В същата посока се изказа и германската канцлерка Ангела Меркел по време на визитата си в София на 20 януари. Канцлерът заяви, че не може да назове конкретна дата за присъединяване към Шенген, но в най-скоро време, постепенно и на етапи, ще започнат да се въвеждат правилата на Шенгенското пространство, на първо място по летищата.

„Шансовете за бърз прием на България в Шенген са под въпрос, доколкото и без това Шенгенското пространство се бори с проблеми. Много държави, включително Германия, от възникването на бежанската криза контролират собствените си граници, тъй като не смятат, че външните граници на ЕС са надеждно пазени“, заключава „Ди Велт“.

Би следвало както на Йоахим Херман, така и на „Ди Велт“ да припомним, че Бавария първа ни подаде ръка при изграждането на сигурна външна граница на ЕС – тази с Турция. От Мюнхен получихме помощ и при обучаването на граничен персонал. Германия и в частност Бавария многократно изпращаха експерти и политици на южната ни граница, след като тя беше укрепена. Мнението на всички беше, че я пазим надеждно, дори по-добре, отколкото това биха правили германците. Това е потвърждавал лично Йоахим Херман.

Донякъде обратът в позицията му е обясним. Неговият Християнсоциален съюз (ХСС) губи подкрепа. На 14 октомври във федералната провинция Бавария ще се проведат общи избори. Де факто Херман откри предизборната кампания, внушавайки, че Мюнхен залага на сигурност и стабилност. Че го прави за сметка на България, не му прави чест.