Всички действащи по делото КТБ прокурори и следователи са получили своя кариерен бонус, който им е предоставен от главния прокурор.

Това каза пред Сашо Диков и тв Би Ай Ти Бойко Атанасов - следователят, който навремето заговори, че в Софийската градска прокуратура действа "шпицкоманда".

Атанасов, на чиято глава оттогава се струпаха куп проблеми, изреди:

"Иван Гешев е назначен за ръководител на специализираната прокуратура. Другият прокурор - (Евгени) Стоянов е назначен за зам.-министър на правосъдието - другият наблюдаващ прокурор...

Един от следователите - Нели Тодорва, е назначена за шеф на следствения отдел на Специализираната прокуратура. Иван Иванов - другият следовател, който даваше многобройни интервюта с Иван Гешев, във в. "Труд" най-вече, беше шеф на столичното следствие - със съпругата му бяха трансформирани, преместени бяха със заповед на г-н Цацаров в Специализираната прокуратура. Общо взето, цели семейства се пренесоха там - останали сме много малко хора в следствения отдел."

Атанасов бе гост при Диков, за да разкаже, че е обект на сигнал до етичните комисии на различни прокуратури от Иван Гешев - водещия прокурор по КТБ, който междувременно оглави спецпрокуратурата, а делото бе преобразувано в "организирана престъпна група" само и само да отиде с него там.

Самият Атанасов пък обвинява Гешев в "пазарлъци с организирани престъпни групи", "срамни споразумения" ("за мен са срамни", бел. ред.) и "много смущаващи" факти.

От 7 ноември следователят разкри, че е предоставил цялата информация на ВКП и до 4 февруари не е уведомен "за действия по отношение на това лице". Атанасов каза, че тези материали ги имал преди края на разследването "КТБ", но не ги подал преди това, за да не бъде упрекнат от ръководството на прокуратурата, че влияе.

Затва пък Гешев се ожалил от него, стана ясно снощи.

„Образуваха ми канонада от проверки, главният прокурор Сотир Цацаров и неговият заместник (Мария Шишкова, бел. ред.) наредиха да ми се образуват проверки първоначално в Апелативната прокуратура, след това във Върховната касационна прокуратура, впоследствие в Софийската градска прокуратура. До момента всички ресурси се мобилизират в непрекъснати проверки за това какво съм искал да кажа и защо съм изразявал личното си мнение“, посочи следователят.

Той допълни, че копия от материалите (за работата на етичните комисии срещу него, бел. ред.) не са му дадени, въпреки че ги е искал дори и през съда.

„От време на време ми се показват някакви материали, че ще бъда наказан или ще ми бъде намалено трудовото възнаграждение. Очевидно от мен се иска да спра да говоря, но аз няма да спра, защото нещата са доста сериозни“, посочи Атанасов.

Клуб Z припомня, че между Бойко Атанасов и Иван Гешев има "топла любов" още откакто следователят в период на други ехтящи правосъдни скандали като "Белведере" и "Двете каки", даде поредица от интервюта пред "Биволъ". Той обвини главния прокурор, че има "шпицкоманда" в СГП (все още делата на "висока корупция" не бяха преместени в спецпрокуратурата, бел. ред.) и държи на трупчета проверки срещу "неизвестен извършител", което най-често са видни политици. Така те са държани в зависимост пред угрозата да се размразят във всеки един момент.

По казуса с "шпицкомандата" ВСС се произнесе, че такова нещо няма, не е имало и няма и да има. А пък група от над 10 следователи и прокурори дойде в Съвета да заклейми Атанасов и спонтанно да защити главния прокурор - предвождаше ги именно Иван Гешев.