Премиерът на Холандия Марк Рюте беше любезен, но твърд за присъединяването на България към Шенген: "Покрепяме България да се присъедини към Шенген, но има още работа да свършите". 

Тази вечер Рюте се срещна с премиера Бойко Борисови и го увери, че вървим в правилната посока по пътя към Шенгенското пространство. В подобен дух беше и изказването на германския канцлер Ангела Меркел в София, която също не беше категорична за присъединяването ни към Шенген сега.

Влизането на България в Шенгенското пространство беше обявено като приоритет от вътрешния министър Цветан Цветанов още в първия кабинет на Борисов (2009-2013 г.).

Доволен съм, че България действа по създаване на обща миграционна политика на ЕС. Всички трябва да играем своята роля по отношение на търсещите убежище. Както премиерът Борисов е казвал, трябва да обърнем внимание и на корена на проблемите в добавка към всичко, което правим за охрана на външните граници, заяви Рюте след срещата. 

Холандският премиер не пропусна и темата за еврозоната, като отбеляза същото като за Шенген - още мъничко ни трябва. И отбеляза, че очаква сътрудничество с България по темата за единния вътрешен пазар.

Холандия е най-големият инвеститор в България, в общ интерес е да реализираме всички тези теми. С Борисов сме добри приятели, дългогодишни премиери. Аз харесвам този мъж и смея да твърдя, че и той ме харесва!, обяви Марк Рюте.

Над 14 млрд. лева са инвестициите на Холандия в България - имаме пълното доверие на холандския бизнес, заяви Борисов, който не пропусна да се похвали с ограничаването на контрабандата - "те имат да ни догонват".

Борисов се надява, че парламентът на Холандия, който трябва да гласува за Шенген, ще бъде убеден, че на изток има държава, която пази добре границите на ЕС и създава сигурност в района.