Новият собственик на Би Ай телевизия Мирослав Янев буквално "влезе с бутонките" само ден след обявяването на продажбата. Днес телевизията не излъчва никакви предавания, а само повторения на стари.

Новият собственик събрал екипа на предаването "Код 11-13" 15 минути преди ефир и съобщил, че няма да има предаване. Свалено е почти всичко от програмата с изключение на новините. Цял ден продуценти звъняха на поканените събеседници, за да отложат участията им. На екипа било обяснено, че предстоят генерални промени. Предавания няма да се излъчват и през уикенда.

Каква ще е съдбата на програмния директор Сашо Диков все още не е ясно.

"Нормално е да си тръгна с хората, които са ми предложили работата и си отиват. Но все пак, следващата седмица предстоят разговори, ще видим какво ще предложи като условия новият собственик. Има варианти за доброто бъдеще на телевизията. Той твърди, че е "за" свободата на словото, че е американски възпитаник", коментира Диков пред Клуб Z.

Той не можа да посочи докога телевизията няма да излъчва предавания. Нито какви са идеите на Янев за новата програмна схема.

Гости и журналисти изразиха възмущението си във фейсбук.

"Бях поканен като гост в телевизия BIT от 11.00 часа в едно с адвокат Марковски, за обзорно обсъждане на политически и други важни събития от последните дни. На влизане на паркинга на телевизията с автомобила ми в 10.45 часа, бях засечен от кортеж луксозни возила, управлявани от здрави гологлави интелигенти, които охраняваха новия собственик. С влизането си в телевизията беше издадена светкавична заповед за прекратяване на всички предавания освен новините. Настана хаос и объркване, който съм преживял и в ТВ7, лично. Видимо, теорията на жеста не е позната на тъмните балкански субекти!", написа бившият служител на НСО Николай Марков, поканен днес като събеседник.

Ето какво написа и журналистът Полина Паунова, която заедно с колежката си Силвия Великова води съботното публицистично предаване "Хайд парк":

"Като обещах честност – ето я честността: Утре (10.02.2018 г) няма да има „Хайд парк“ в ефира на Би Ай Ти. (Вероятно телевизията ще излъчи повторение). Решението за това ни бе съобщено от продуцента на предаването в общ част между него, мен и Силвия Великова във Фейсбук. Като причина: спират се всички предавания в телевизията до второ нареждане.

Какви бяха темите: в традиционната рубрика под лупа щяхме да говорим за събитията от седмицата с колегата журналист Пламена Тодорова (Клуб З), скулпторa Велислав Минеков и юристa Александър Пелев. Щяхме да обсъдим коалицията в Германия с бившия генерален консул в Мюнхен Венета Момчева.

И разбира се – най-голямо внимание щяхме да обърнем на закона „Пеевски“ - за медиите. По тази тема щяхме да разговаряме с юриста Александър Кашъмов и Красимир Гарджков. След това щяхме да продължим за свободата на медиите с новото онлайн издание „Тоест“ - с Йовко Ламрев.

Нямаше да подминем и посещението на холандския премиер Рюте. Но нямаше като „Стандарт“ да съобщим, че Холандия ни подкрепя за Шенген. Щяхме да обясним защо не го прави с преподавателя от СУ Христо Христев и евродепутата от ЕНП Светослав Малинов. Или иначе казано щяхме да говорим за всеобхватната корупция в България.

В четвъртък стана ясно, че българските емигранти в САЩ братята Павел и Румен Вълневи продадоха телевизията, която основаха през 2015 г. Обявиха го в обръщение до зрителите на канала. Новият собственик е телевизионният продуцент Мирослав Янев. Той е работил по тв форматите "Стани богат", "Семейни войни" и "Столът", които бяха излъчвани по Нова телевизия. След 2010 г. той е изпълнителен директор на продуцентската компания MediaPro Entertainment, която е част от СМЕ (Central European Media Enterprises), собственик на бТВ.

Телевизия Би Ай Ти започна да излъчва на 14 септември 2015 г. Тя бе насочена към българската емигрантска общност в САЩ и останалите държави по света. Студиата на телевизията са в Чикаго и в София. Водещ на централните новини е звездата на CNN Ралица Василева, а основен консултант на проекта бе бившият директор на Ефир2 на БНТ и прессекретар на президента Петър Стоянов Нери Терзиева.

Новият собственик не е обявил публично намеренията си. Пред отделни служители е казано, че "телевизията завива в посока ентъртейнмънт" и че предаванията ще бъдат спрени "за около месец".

В момента тече събрание с екипа. Предстои публикуването на изявление от новия собственик.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ.