ГЕРБ няма да "вземе пасива" за Истанбулската конвенция и ще я оттегли, докато останалите политически сили не "съзреят и оценят", че в нея става дума за насилието срещу жени и домашното насилие. Това обяви в ефира на бТВ тази вечер премиерът Бойко Борисов, който участваше във формата "Питай... премиера".

 "Ние Истанбулската конвенция ще я приемем само ако има абсолютен консенсус в българското общество", каза той.

Борисов обяви, че не се сърди на "Обединените патриоти" за това, че не подкрепят Конвенцията. 

"Аз никога не съм правил на инат. Затова толкова пъти хората ме избират. Винаги съм се съобразявал с всеки глас, с всяко мнение. Конвенцията е приета от 47 държави. Ние тук поставяме под въпрос дали въобще да участваме в Европейския съвет, в ЕС", отбеляза той.

Според него референдум за гей браковете няма смисъл - "Българинът е консервативен, отговорът ще бъде не", а и това е казус, решен в Конституцията. И се възмути, че противниците на Конвенцията се възползват от страховете на хората.

"Аз казах, че е опасно нещо, когато ксенофобия, страх и лъжи изведнъж така избухват в публичното пространство, хората се изплашват. Значи връщаме дебатите отначало."

Според него можело да се приемат само "хубавите текстове" на Конвенцията, като игнорира забележката на Хекимян, че тя може да се приеме само цялата.

Борисов отбеляза:

"Русия, Азербайджан, България - такива са страните, които още не са я ратифицирали."

И спори дълго с Хекимян дали я е чел. "Не, не, не", повтаряше премиерът, докато водещият го убеждаваше, че се е запознал подробно с нея.

Оставки от Валери Симеонов и Нено Димов? За какво?

Борисов обяви, че след изказването на вицепремиера Валери Симеонов срещу евродепутатката от "Зелените" Ска Келер му звъннал веднага и му казал:

"Може да имаш право за много неща, но такъв начин на говорене в Европейска България не приемаме."

Затова и правителството се разграничило от позицията на НФСБ. Обаче това не означавало, че ще иска оставка от своя партньор в управлението.

"Неслучайно това са патриоти, народът ги е избрал. Има част от българите, които са по-твърди, по войводи са. Имат такъв стил, така са спечелили на изборите. Иначе щяхме да сме една-единствена партия и всички да сме еднакви", обясни той.

По отношение на екоминистъра Нено Димов и протестите за парка "Пирин" премиерът отсече:

"Зелените в България не могат да се оплачат от мене, те са чувани винаги по всички теми. Аз съм обещал и гарантирал, че освен втори лифт и съпътстващите спортни съоръжения - да чуят какво са, това са кабелите на лифта, друго няма да се строи."

И призна, че знае кой е собственикът на "Юлен" АД:

"Всички знаем, независимо че го крием. За Цеко Минев става въпрос. Омразата между Цеко Минев и зелените поражда всичко това сега. Те казват - окей сме за втори лифт, ама на този не му вярваме. Аз затова казвам министърът да вземе мерки и да разсекрети собственика. Макар на "Кока-Кола" да не разсекретяват собственика. Според мен собственикът трябва да излезе, да се разкрие, да сложи картите на масата."

"С президента Радев няма тема, по която да не сме се разбрали."

Борисов винаги се отнасял с уважение към държавния глава, но:

"Когато някой напише в речта... знам кой му ги пише, за "кукловод на Истанбулската конвенция"... аз не съм толкова силен кукловод, та в 47 държави да се приеме тази Конвенция."

Освен собственика на "Юлен" премиерът разкри и кой пише речите на президента:

Помня го от ББТ, телевизията на Пеевски. Не помниш ли, Иво Христов се казва...

На въпрос как ще отговори на критиката от страна на Радев, че републиката е "атрофирала" и Народното събрание изпълнява ролята на премиера, той отговори така:

"Служебното правителство защо изпълняваше неговата роля? Защото така е в Конституцията. Така е казано, така е написано, така е прието преди десетилетия. Между избори президентът е господар в България. Той определя кой е премиер, министър и всичко останало. Парламентарната република казва - партията, победила на изборите, намира мнозинство."

Борисов отбеляза, че не "заобикаля" президента, и изтъкна срещите им с френския държавен глава Еманюел Макрон като пример за координация между МС и президентството.

 

Не е само усещане корупцията - арестували кмета на Септември

Борисов не отговори дали е инструктирал министрите си да повтарят тезата, че корупцията е "усещане", но заяви, че според него не е така.

"Ето, арестуван е кметът на Септември. Безспорно има корупция, има навсякъде по света и безспорно ролята на прокуратурата и разследващите органи е важната тук."

На въпрос кога обаче ще има осъдени на високите етажи на властта за корупция, той заяви:

"Като се срещнете с другата независима институция, която дава присъди, може да се обсъди. Има ОЛАФ, има кой ли не."

И започна да описва колко прекрасно ще е с въвеждането на електронно управление и колко ще е облекчена администрацията. 

Обидно ми е заплатата да ми е по-малка от твоята

Хекимян попита Борисов какво се прави за увеличаване на доходите и защо депутатите не си замразят заплатите.

"Да ги замразят, като е толкова важно. Вие защо не си замразите своята? Аз отговарям за 10 млрд. лева и като знам, че заплатата ми е по-малка от твоята, ми е обидно. Истински ми е обидно. Но ако кажа на твоя началник - що моята заплата не е по-висока, ще ми се смеят", отбеляза Борисов.

И заяви, че доходите можели да се увеличат повече, ако не са били големите кражби като тази от КТБ.

Какво празнува Борисов - Трифон Зарезан или Свети Валентин?

"Кой каквото иска да си празнува, на едни честит Трифон Зарезан, на други Свети Валентин, нека да се обичаме, нека да сме хора."

Самият Борисов призна, че тази вечер ще гледа мач. И вече в последните секунди от предаването, прекъсван от Хекимян, скочи на БСП за гафа им за Народния съд:

"Това за Народния съд не е хубаво за такива с избити роднини като мен. Не е хубаво да говорим за хилядите българи, убити. Не е хубаво и партизаните, убивани от фашистите, и това не е хубаво. Не можеш да кажеш, че Народният съд е бил нещо правилно, айде и сега да направим Народен съд."