Премиерът Бойко Борисов отвърна на призива на БСП държавата да извади парите и да откупи ЧЕЗ, вместо Гинка Върбакова от Пазарджик с контрапризив - като ще се национализира - да се национализира всичко наред - и другите две електроразпределителни дружества, и банки, и "Нефтохим"...

Това бе една от темите, които лидерът на ГЕРБ коментира отново пред 9-ия Зимен младежки университет на ГЕРБ, който се провежда в Сандански. Какво още сподели Борисов пред младите надежди на партията си - за Балканите, Турция, "Юлен" и управлението - вижте в линка отдолу:

Борисов първо се върна в историята и разказа как през 2005 г. трите ЕРП са приватизирани така, че държавата да няма контролен пакет от 34% при продажбата, а си е оставила само по 33%. 

"Заложили са да няма никакъв контрол. Имаше проверки и от регулатор, и от прокуратура и трите дружества сега водят дела срещу България", обясни Борисов пред младежите от ГЕРБ.

Премиерът обясни и каква според него е самата сделка за ЧЕЗ:

"Сделката за ЧЕЗ се извърши в Чехия, както и тази за Нова тв. При Нова тв цената бе 182 млн. евро. По тая логика що не си я одържавихме - щяхме да и имаме още една държавна телевизия. Същото е и с ЧЕЗ – сделката е в Чехия. Колегите от БСП сега казват държавата да извади парите и да купи ЧЕЗ. Първо що го продадоха?"

"А останалите две ЕРП -та защо да не ги купим, след като и с трите се съдим от години?"

Борисов се върна в годините, когато в България през 90-те години имаше често режим на тока.

"Вие сте били бебета тогава или по-малки, но България беше като дискотека отгоре – защото имаше режим на тока, когато бяха държавни електроразпределигелните дружества. Вардехме кога ще спре токът, да се къпем... Ако се напие тоя, който го пуска – може да станат и два-три часа без ток... в енергото тогава пиеха много ... Ей това ни предлагат да върнем обратно. 

Борисов декларира, че като дясна партия ГЕРБ е за частния бизнес, а "спасението" от него и това да бъде държан в рамките на правилата са силните и независими регулатори. И обяви как и КЕВР, и КНФ, ДАНС ще проверят самата сделка. 

После пак се върна на идеята на БСП за национализация на ЧЕЗ, вместо продажба на Гинка Върбакова:

"Ако ще изкупуваме – що не изкупим и “Нефтохим”, и банките, ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове? Това мога да им предложа - да национализираме всичко!"

Министър-председателят обяви ,че той лично е поискал министърката на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка. Причината - не, че има нещо нередно в продажбата на ЧЕЗ, в която държавата не била страна, а заради проблем с репутацията:

"Казах й - дай си оставката – при липсата на здрав разум тази история как изглежда – приятели на енергийния министър купили ЧЕЗ – това чува публиката. Няма никаква истина, но това чува. Но не мога да оставя и нашата, и нейната репутация да има някакъв подтекст в нея"

До два-три дни ще е ясно и името на новия министър на енергетиката, стана ясно ден по-рано от думите на заместника на Борисов в ГЕРБ Цветан Цветанов