Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) може да спре сделката за бизнеса на ЧЕЗ. Това заяви бившият енергиен министър Румен Овчаров пред бТВ. Той обясни, че според българското законодателство КЕВР може да не дава разрешение за сделката, след като при нея се залагат активи на ЧЕЗ. Овчаров прогнозира, че парите от кредита трябва да бъдат връщани и това няма как да стане по друг начин, освен чрез увеличаване на цената на тока.

"Бойко Борисов трябва веднага да прекрати тази сделка. Управляващите сами се вкараха, лакомията им, жаждата за пари. Сделката е изключително вредна и опасна. Ще доведе или до повишаване на цените на електроенергията, или до невръщане на пари към институциите, които са гарантирали сделката", каза Овчаров.

И допълни:

"Някои хора искаха да получат кеш. Няма да казвам кои са тези хора, като кажа нещо отивам в прокуратурата".

[[nid:64778]]
 
"Днес Иван Иванов твърди, че държавата не може да се намеси в сделката. Лъжа! Иван Иванов бяга от отговорност. Не знам защо и той реши в последния момент да се постави в услуга на Бойко Борисов", каза бившият енергиен министър.

"Чета ви Наредба за лицензиране на енергетиката: чл.92. Комисията дава разрешение за извършване на следните сделки – първо, учредяване на залог, включително особен залог, включително, но не само, ипотека върху имущество, с което се осъществява лицензионната дейност, а тук се залагат акциите. Второ, сделки, които водят, или могат да доведат до нарушаване на сигурността, вследствие на задлъжнялост на енергийното предприятие… Подобен текст има в самия закон", поясни той.

Румен Овчаров е категоричен, че законът дава възможност на ДКЕВР да се намеси и то изключително категорично, защото енергийното предприятие задлъжнява с 500 милиона евро.

Според Овчаров цялата сделка не може да се случи без участието на правителството. "Този начин на правене на сделката. Включително и гаранциите за сделката, които дават и Банката за развитие, и Булбанк, и Първа инвестиционна. Тази информация излиза от Надзорния съвет на ЧЕЗ. Мислите ли, че чешкият премиер ще лъже българския?", запита енергетикът.

"Теменужка Петкова няма никаква роля. Просто наблюдател, бушон. Двамата Деляновци си вършеха работата в енергетиката. Нито вреда, нито полза. Каквото с нея, такова и без нея".

Така Овчаров коментира оставката на енергийния министър.

Ако сделката приключи, вкарва правителството в изключително тежък екшън. Имам усещането, че 2012-2013 година могат да му се видят на Борисов като много светло минало. Вие как ще реагирате, ако утре ви кажат, че ЧЕЗ внася предложение за увеличаване на цената на електроенергията, примерно с 10 процента?