ДПС ще изчака държавата и нейните институции "според законите, правилата и процедурите" да се произнесат за сделката за ЧЕЗ и след това движението ще направи своята оценка. А за оставката на енергийния министър Теменужка Петкова щели да дадат становището си, когато темата стигне до залата на Народното събрание - там ще изложат своите аргументи.

Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ пред медиите след сбирката на ръководството и парламентарната група в т. нар. Боянски сараи при почетния лидер на движението Ахмед Доган. Срещата започна в 15 ч следобед и приключи преди малко. Очакванията преди нея бяха, че основна тема ще са текущите събития в страната - сделката за ЧЕЗ, напрежението около здравната каса и т.н., както и планираният семинар на европейските либерали, който ще се проведе на 5 март в София по покана на ДПС. 

На въпрос има ли закъснели реакции около темата с продажбата на ЧЕЗ на фирмата на Гинка Върбакова "Инерком", председателят на ДПС отговори и с въпрос:

"Закъсняла реакция според кого? Ако е закъсняла реакция според законите - тогава наистина има закъснение. Но ако има оценка за закъснение според нечии очаквания - това вече е друга тема."

Карадайъ оцени актуалната политическа обстановка като такава, в която в управлението постоянно се генерират скандали и дори конфликти. На въпрос дали е станало дума за предсрочни избори, той отговори:

"Не сме казали това засега. Ние работим и даваме своя принос за стабилност на държавата. Някои хора се опитват да го разбират като стабилност на властта. Стабилността на властта е част от стабилността на държавата, но тези две неща не са еднозначно равни. От друга страна властимащите непрекъснато да генерират скандали, дори между институциите, това са тревожни неща с оглед на стабилността и тези скандали пораждат напрежение в обществото".

Традиционно във вторник ДПС се събира в централата си, за да подреди работата за седмицата и да обсъди актуални теми. Сравнително рядко тези сбирки се случват в Сараите и с участието на Доган. По устав той като почетен председател може да свиква сбирки на партийното ръководство. Преди срещата днес депутати от движението казаха пред Клуб Z, че по-скоро причината е предстоящия семинар на европейските либерали, който ще се проведе в София по покана на ДПС на 5 март. Той ще е с участието на дългогодишния председател на АЛДЕ сър Греъм Уотсън. Карадайъ също обяви това за една от темите. И посъветва медиите да приемат този важен семинар като "подготовка за участие в управлението".