Управляващите могат в рамките на една седмица, преди сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ на "Инерком" да е финализирана, да променят закона за енергетиката, така че да дадат инструмент в ръцете на енергийния регулатор КЕВР да влияе или направо да я спре.

Това стана ясно от думите на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов в сутрешния блок на Нова тв. За тази възможност се заговори, след като стана ясно, че КЕВР може да прави проверки постфактум, не като БНБ например - да одобрява предварително сделки по продажби на банки.

"КЕВР може да отнеме лиценза, но постфактум. Трябва да се промени законът за енергетиката. Не може държавата в закона за енергетиката да остане без контролен механизъм. Искам държавата да си контролира нещата и да не позволява такива неща да се случват.  Може да ги гониш за пране на пари, може да ги гониш за всичко, но докато не дадем правомощия на КЕВР, няма как. В рамките на една седмица може да приемем промените и КЕВР да не допуска сделката. Хайде да си променм закона за енергетиката и да не даваме такива неща да се случват. Едно е да дойде световна компания, която се занимава с енергетика, друго е неизвестна фирма", посочи Каракачанов.

"Определено има съмнения защото една неизвестна фирма купува огромен капитал", допълни.

По повод твърденията, че премиерът Бойко Борисов не само е имал информация за сделката, но и връзки от близкото минало с купувачите, нещо, което Борисов категорично отрече, вицепремиерът му коментира:

"Нападките са част от работата на опозицията - това е работата й - да търси цаката на властта и да яхне после белия кон. Познавам Борисов - личи му кога е откровен, кога е директен и кога чисто политически се опитва да стопира нещо."

Каракачанов коментира и призивите България да откупи 34% от дружеството, колкото са нужни, за да влияе върху решенията в него:

"34% да се изкупят е един вариант, други предлагат 100%. Всеки дава идеи, само че от мерака до реалността има едно разстояние, което се нарича възможности, финансови. То е популистко това предложение."

По отношение на енергийния министър в оставка Теменужка Петкова Каракачанов не се ангажира с прогнози ще напусне ли тя Министерския съвет. Посочи само, че "сега всички я изкарват виновна, а тя по закон няма никакви правомощия". Петкова подаде оставка ден след като бе обявена сделката с мотива, че познава купувачите сем. Върбакови от 20 години и е в приятелски отношения с тях.

"Ако ДАНС, финансово разузнаване, кажат, че няма общо, няма да й вземаме оставката. Всеки познава някого", каза вицепремиерът.

Той коментира и поведението на чешкия премиер Андрей Бабиш:

"Ако бях на негово място, какво бих искал - когато си купил една кокошка на цената на едно яйце. Дружеството е вкарвало печалби в чешкия бюджет, продавало е много добре в сравнение с цената, на която си го купил. Аз ако бях купил енергото на Кот д'Ивоар, щях да се интересувам за колко пари ще го продам."

Каракачанов допълни, че би искал чешката страна да провери дали при сделката е имало нужните прозрачност и равнопоставеност, както е по европейските закони. Обвини и ДПС, което вчера събра актива на среща с почетния председател Ахмед Доган, пак по темата ЧЕЗ, за това, че по времето, в което бе във властта, "си продал 67% на дружеството, оставил си на държавата 33% - точно толкова, колкото да не може да контролира".