Матео Салвини, лидерът на Лигата, е основен играч в дясната коалиция на Силвио Берлускони, предаде ДПА, цитирана от БТА. 

След като оглави партията през 2013 г., 44-годишният политик, който е роден в Милано, я трансформира. Първоначално съществувала като сепаратистко движение за отделяне на богатата Северна Италия, Лигата премахна думата "Северна" от името си, за да придобие популярност на национално равнище. Салвини възприе националистически, евроскептични и антиглобалистки позиции и посочва американския президент Доналд Тръмп, унгарския премиер Виктор Орбан, руския президент Владимир Путин и водачката на френската крайна десница Марин льо Пен като примери за подражание. Вдъхновен от Тръмп, Салвини възприе лозунга "Италия на първо място". 

В пространно интервю за ДПА неотдавна той представи плановете си за справяне с вълната от мигранти.

"Сигурността няма цена", каза Салвини тогава. "Що се отнася до това как точно ще го направим, ще ни бъде нужен и план за дипломатически споразумения със страните на произход, много от които така или иначе получават икономическа и търговска помощ от Италия, без да има никаква полза (за нас)", добави той.

Италия е основната входна точка на насочилите се към Европа мигранти от Африка и други места. От 2013 г. нейните власти са регистрирали близо 680 000 пристигнали такива мигранти. В този контекст Лигата постепенно набра гласове с помощта на остра антимигрантска риторика, включително обещание да използва "булдозер" срещу нежелани чужденци.

"На тези, които очевидно бягат от война, ще бъде позволено да влязат в Европа" и те ще бъдат разпределяни сред целия ЕС", заяви Салвини.

В интервюто за ДПА лидерът на Лигата каза още, че пристигащите плавателни съдове с мигранти трябва да бъдат спирани още в Средиземно море и там, на самите съдове, да се правят проверки за възможни измами с цел да се придобива право на убежище.

Трийсет и еднагодишният Луиджи Ди Майо, лидерът на Движение "5 звезди", пък в момента символизира умереното послание на протестната партия, в която той направи светкавична кариера, отбелязва Франс прес.

Присъединил се към движението през 2007 г., Луиджи Ди Майо бързо изкачва йерархическата стълбица и за по-малко от десет години стига до върха. През 2010 г. той става депутат, а три години по-късно и заместник-председател на долната камара на парламента, после се наложи като безспорен политически водач на движението. През септември съвсем естествено е посочен като кандидат за поста министър-председател след гласуване онлайн сред активистите, в което събира 82 на сто от гласовете - нечуван резултат, обяснен от противниците му с липса на реална конкуренция.

Луиджи Ди Майо.

Завладян от политиката още на млади години, Луиджи Ди Майо записва да следва право, без обаче да завърши обучението си. А професионалният му опит е твърде ограничен - за кратко работи като администратор на сайт, асистент-режисьор и служител на стадион. Затова критиците му твърдят, че той е само марионетка на основателя на Движение "5 звезди" Бепе Грило и няма интелектуални сили да ръководи третата икономика в еврозоната. Ди Майо обаче отвръща:

"Австрийският канцлер е на моите години, френският президент - на 40. Настъпи часът на младите".

Движение "5 звезди" управлява няколко големи градове, като Рим, Торино и Ливорно. През 2013 г. влезе в парламента със 109 депутати и 54 сенатори. На излизане има 88 депутати и 35 сенатори, заради изгонване на партийни членове или заради доброволно напускане. Малко преди изборите десетина членове също обявиха, че напускат движението. Някои бяха пропуснали да кажат, че са франкомасони или защото бяха извършили измами при изпълнението на партийно обещание - да предоставят част от заплатата си за фонд за малките и средни предприятия.

През годините програмата на Движението еволюира и от излизане от еврозоната, то сега изобщо не поставя това на дневен ред. А темата за ЕС дори не фигурираше в официалната предизборна програма на партията.

Според анализатори много хора са гласували за Движение "5 звезди" заради разочарование от традиционните партии, а за Лигата заради безпокойствата си, свързани с миграцията.