Гинка Върбакова, собственик на фирмата, предпочетена от чешката държавна компания ЧЕЗ за купувач на българския й бизнес, заплаши със съд всички, които са тиражирали злонамерени твърдения срещу нея и "Инерком България". Тя заяви, че заедно с адвокатите на фирмата ще направят преглед на казаното по техен адрес през последната седмица и ще потърсят правата си по съдебен ред.

Това се случи на извънредното съвместно заседание днес на Комисията по енергетика и Комисията за контрол над службите за сигурност в Народното събрание, която изслушва участници и институции за сделката за продажбата на активите на ЧЕЗ в България на "Инерком". Решено беше то да има открита и закрита част, заради чувствителната информация. Изслушването започна с Върбакова, която изчете от листовете пред себе си информация за започналата процедура, за това кои са "Инерком", кои са им партньорите в сделката. Преамбюлът й беше посветен на злостната кампания срещу нея и фирмата, в която те прозират интереси на конкуренти и на други, които искат да си вдигнат политическия рейтинг.

По този повод Върбакова изчете от листовете реплика, насочена срещу лидера на БСП Корнелия Нинова:

...От една партия попитаха как може Гинка от Стамболийски, на 43 години да си купи ЧЕЗ. Бих върнала въпроса - как може млада дама на 28 години от село Крушовица да си купи "Техноимпекс".

Вие питате, ние отговаряме

След Върбакова думата взеха шефовете на КЕВР и на Комисията за финансов надзор - Иван Иванов и Юлия Ненкова, които отново заявиха казаното по-рано от тях, че ще направят необходимите проверки, когато приключи сделката. Към момента по нея има сключен само предварителен договор. 

Шефът на разузнаването (ДАР) Драгомир Димитров пък заяви само, че по тяхна информация оценката на активите на ЧЕЗ в България е била за 225 млн. евро, "така че постигнатата цена (между 320 и 340 милиона евро, по непотвърдена официално информация - бел.а.) e много над тази оценка". Колегата му - директорът на контраразузнаването (ДАНС) Димитър Георгиев обясни, че "във връзка с чл.4 на закона за ДАНС, снабдяването и разпределението на електроенергия не е стратегическа дейност, а дружеството не е част от стратегическите обекти според ПМС 181". А финансовото разузнаване щяло да провери, каквото трябва да провери, стана ясно от изказването му.

Как така първоначално офертата на "Инерком" е била за над 250 милиона евро, а впоследствие е била повишена на над 300 милиона евро, откъде "Инерком" са имали тази информация, запита Славчо Велков (БСП). Това ПМС е променяно над 12 пъти, ЧЕЗ е част от стратегическата инфраструктура, не е вярно, че не е, посочи той.

Правителството е знаело, държавата се е ангажирала по тази сделка чрез единствената държавна банка Българска банка за развитие, каза лидерът на БСП Корнелия Нинова, която се позова на документа, заведен в секретна секция на Народното събрание и внесен от премиера Бойко Борисов. В него, както стана известно по-рано, се отбелязва, че ББР е приела да гарантира изплащането на заема на "ЧЕЗ Разпределение" към Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР), ако стане предсрочно изискуем. 

Затова сега г-жа Върбакова се чуди да се поддаде ли на шантажа на премиера да си прехвърли акциите и три милиона българи да станат заложници на Гинка Върбакова от Пазарджик, запита Нинова.

Нито един лев от банката не е ангажиран със сделката за ЧЕЗ, каза Стоян Мавродиев, главен изпълнителен директор на ББР. Нито веднъж премиерът Бойко Борисов или министърът на финансите Владислав Горанов не са влияли по никакъв начин на банката за нито една нейна сделка, заяви той. Той отрече да е изпращал каквото и да е писмо с такова намерение, както се твърди в чешкото издание "Лидове новини", което цитира говорителя на ЧЕЗ.

Единствените контакти, които сме имали по тази сделка - има едно запитване от "Инерком България", молба за рефинансиране на заема от ЕБВР, т.е. ние сме имали само кореспонденция с тях, това писмо не представлява правно обвързващ ангажимент от страна на ББР, няма внесено искане за финансиране от "Инерком България", няма издадена банкова гаранция. Изненадан съм от пълния непрофесионализъм на Надзора на ЧЕЗ, който не е изискал неотменима банкова гаранция или друг солиден банков документ, който да обезпечи исканата цена. Потресаваща е тази информация, която изнася бордът на ЧЕЗ, те манипулират чешкия премиер по този начин и аз искам г-н посланикът да комуникира тази информация, беше категоричен Мавродиев.

 
Атанас Костадинов (БСП) запита Върбакова как така само 4% от средствата са по сделката са на дружеството й, а две от банките, които ще осигурят част от финансирането - една в ЕС и една извън ЕС, са замесени в практики за заобикаляне на данъчното законодателство. Първата банка хикс е глобена с над 700 млн. долара в САЩ, а другата, която е потвърдила гаранциите на привлеченото финансиране,  е замесена в най-големите скандали на ФИФА за ощетяване на бюджетите на Германия и Франция, каза соцдепутатът. Той допълни, че по негова информация, която ще предостави на ДАР и ДАНС, замесени са и офшорни фирми от скандала, известен като Парадайз Пейпърс като Score Trade например.
 
Може ли сериозно да разглеждаме предложението на Гинка Върбакова българската държава да е забъркана и да е част от такава конструкция на сглобено финансиране, запита Костадинов. 

Началото

Народните представители решиха заседанието да има открита и закрита част. Шефът на енергийната комисия Делян Добрев прочете писмо от "Инерком България", с което се настоява за закрито заседание в частта, в която ще бъдат обявени подробности за сделката, поради тежките клаузи за конфиденциалност за кандидат-купувача на "ЧЕЗ-България". Душан Щраух, посланик на Чешката република в България, също присъства на заседанието.

След като й бе дадена думата, Върбакова изчете от куп листове пред нея защо са тук, че са жертва на злостна кампания и че "Инерком България" е компания с репутация, както и наетите от нея консултанти и експерти за сделката.

Върбакова прочете, че се води "безпрецедентна кампания, насочена срещу компания като нашата, която е ясна и прозрачна, и се случи, защото сме избрани за купувач".

"Свидетели сме на един политически и икономически шантаж, намеса в инвестиционните намерения на нашата компания, достигнала до степен на сатанизиране. Определени политически сили видяха в тази сделка възможност за повишаане на политическите си рейтинги, тиражиране на спекулации. Когато преди повече от година подготвяхме документите си за тази процедура, сериозно подценихме ролята на политическата интрига в тази ситуация".

По думите на Върбакова, те са атакувани от "конкуренти, които искат да провалят сделката и да я обърнат в тяхна полза, заради икономически интереси на вече отпаднали кандидати, които искат да спечелят по служебен ред, задкулисно, чрез доказване на политически натиск, тиражирайки откровени лъжи и инсинуцаии, това е сценарий, в който категорично отказваме да участваме".

Едноличната собственичка на купувача на най-голямото електроразпределително предприятие в България заяви, че е тук, защото иска да опровергае съмненията, "че нямаме професионална биография и капацитет - длъжни сме да защитим доброто си име, дължим го на хората, институциите и банките, с които работим". Върбакова заяви, че заедно с адвокатите на дружеството ще прегледат всички изявления, направени по техен адрес, и "ще си търсим правата по отношение на всички последващи спекулации и лъжи, тиражирни слухове, че сме подставени лица и участваме в схеми за скрито придобиване".

Гинка Върбакова назова компаниите и експертите, наети от "Инерком", за реализиране на сделката: Аllen & Оvery - най-голямата адвокатска кантора в света по брой сделки за м.г., според Thomson Reuters, осъществили правната защита на интересите на "Инерком", адвокатската кантора от България "Спасов и Братанов", Mane Capital - "бутикова компания в сферата на инвестиционното банкиране", както я определи Върбакова, а Илиян Скарлатов от "бутиковата компания" също е на заседанието на парламентарните комисии, "Делойт България" пък са осъществили финансовия и данъчния дю дилиджънс. 

Участието ни в процедурата започна преди повече от година, всички преговори се водеха в Чехия, а договорът за покупко-продажба се сключи по английското право, преговорите се водеха в централата на ЧЕЗ в Прага, едва тази сутрин се запознах с министър-председателя Бойко Борисов, обясни Върбакова на депутатите.""

Ние сме съгласни да включим държавата в сделката, така че тя да има контрол върху ЕРП в бъдеще. Но тъй като в предварителния договор е поета дългосрочна забрана за промяна на собствеността, веднага ще започнем да преговаряме за включване на държавата, каза Гинка Върбакова.

След което последва остра реплика, също прочетена от листовете пред нея:

"На въпросите как една Гинка от Стамболийски на 43 години може да купи ЧЕЗ, ще попитам: А как може млада дама от село Крушовица на 28 години да си купи "Техноимпекс" (насочено към лидера на БСП Корнелия Нинова, която също присъства на съвместното заседание - б.а.).

По-рано днес Бойко Борисов покани Гинка Върбакова в Министерския съвет и заяви желанието на държавата да участва в сделката, а тя пое ангажимент да представи в Прага това искане.