Вероятно повечето от вас, които четете тези редове, са били обирани (и авторът го е преживявял, дори повече от веднъж). Също така е вероятно част от вас да са участвали или подкрепяли протестите, които се проведоха след задържането на Иван Димитров от Пловдив, който застреля смъртоносно влезлия в гаража му Жоро Джевизов. На петия ден прокуратурата благоволи да съобщи за първи път детайли по случая и така да отмени изградената от голяма част от медиите паралелна реалност от несъществуващи факти.

Но кога пък фактите са били пречка за популистите?

Поведението на съуправляващата партия ВМРО заслужава да бъде отбелязано – лидерите на организацията заеха еднозначно страна, която се оказа срещу закона; инспирираха и легитимираха протести, в които бяха въвлечени излъгани хора; извадиха отново старата си мечта българите да носят свободно оръжие и да могат да си стрелят.

Трудно е, но е важно да разграничаваме конкретния случай от гнева на хората. Гневът е напълно оправдан, защото в България се краде, пребива и убива почти безнаказано. И защото почти няма необран дом и почти няма прозорци без решетки. Затова сме гневни.

А сега малко данни:

Регистрираните кражби в България намаляват. От около 50 хиляди годишно през 2010 г. докъм 38 хиляди в последните години. Намалява и делът на разкритите – от малко над 30% докъм малко под 30%. Днес само една четвърт от обирите на домове са разкривани – така казва МВР. Вие познавате ли човек, който е бил обран, а след това полицията да е хванала крадеца, съдът да го е осъдил, а жертвата да си е получил обратно поне част от откраднатото? Трудно е да се сетите, нали.

Защото това не е истината. Все повече хора изобщо отказват да си губят времето с полиция. Защо да пуснеш няколко души в преобърнатия си от крадците дом, за да ти изгубят още няколко часа, а след месеци да получиш писмо, че случаят е затворен и заминал в графата „Неразкрит“? Така статистиката на МВР може да отчете намаляване на кражбите.

България е сред най-сигурните места в Европа, показват данните от Евростат. Тук кражбите са около 550 на 100 хиляди души годишно. В Германия са 1646, в Холандия са 3219, в Дания са 3436, в Швеция са 3828 (данните са за 2015 г.). Да сте видели масово решетки по прозорците в тези страни? В Холандия даже и пердета не слагат...

В България е шест пъти по-сигурно от Холандия ли? Нали знаете какво означава това - всичко това ясно показва размера на недоверието и само можем да предполагаме колко хиляди българи изобщо не звънят в полицията, когато са ограбени.

А сега да се върнем на „патриотите“:

Вицепремиерът Красимир Каракачанов отново ни съобщи своето решение на проблема с безнаказаната престъпност - да се разшири обхватът на неизбежната отбрана:

Да дадем възможност на нормалните граждани, които законно притежават средства, да се защитават, да могат да го правят легално и официално, а не после да бъдат разкарвани по съдилищата.

Депутатът от ВМРО Искрен Веселинов също подкрепя разширяване на обхвата на неизбежната отбрана и също вижда решението във въоръжаването и стрелбата:

Явно страхът от закона не спира тези хора (крадците – б.р.), дано поне страхът за живота им има възпиращо въздействие.

Колегата му Александър Сиди отиде още по-далеч и заговори за либерализиране на режима на носене на огнестрелно оръжие. Трети депутат от ВМРО – Юлиан Ангелов, дори описа как ще изглежда бъдещето:

От ВМРО изцяло подкрепяме д-р Иван Димитров и неговите действия. Те показват, че има достойни българи, които са готови да жертват живота си, за да защитят своето семейство.

Всички цитирани по-горе са възмутени, че престъпниците се чувстват безнаказани, че масово се краде, че хората живеят в страх.

Имам една новина за всички тях:

Уважаеми, „патриоти“ - вие сте на власт. От вас зависи всичко в държавата – и борбата с престъпността, и реформата на правосъдието, и справянето със социалните криминогенни фактори. В крайна сметка вие сте натоварени с отговорността да гарантирате сигурност и да върнете спокойствието по българските улици. Вашият лидер – г-н Каракачанов, е вицепремиер, който е натоварен с правомощията да наблюдава Министерството на вътрешните работи. Това не го ли знаехте?

Затова, уважаеми „патриоти“, бъдете така любезни да си вършите работата и да не лешоядствате при всяка трагедия. Защото има риск да останем с грешно впечатление - или че сте некадърни, или че никога не сте имали намерение да свършите нещо полезно, а само да седнете на трапезата. Не ни позволявайте да станем жертви на такава заблуда...

Иначе много се стараете и много се потите. А ако продължавате така, някой ден наистина може да заживеем във вашия свят – всеки с оръжие, всеки бабаит. И като ги започнем разни джендъри, цигани, соросоиди и всякакви други без носии... Ще изкарате поне още един мандат, преди да ни изпратят сини каски от ООН.