Няколко десетки роми блокираха движението на влаковете от столицата на юг и обратно, след като преградиха релсите на "Факултета". Жителите на многолюдното гето излязоха един път в подкрепа на събратята си от Стара Загора, срещу които тече процедура по събаряне на незаконните постройки, и втори път - от страх заради разнесъл се слух, че ги очаква същото.

Колко са загубите още не е изчислено.

Според официалното съобщение на БДЖ:

"От 09:15 ч. до 11:00 ч. е било спряно движението на влаковете в междугарието София Перник. Причината  е гражданско неподчинение, изразяващо се в блокиране на железопътната линия от страна на жители на столичния квартал "Факултета".

Блокирането на железопътната линия София Перник се отрази на движението на четири пътнически влака на Холдинг Български държавни железници ЕАД, които обичайно преминават през този железопътен участък."

По-нататък държавният превозвач, който и без това е в трагично финансово състояние, изрежда кои курсове не са могли да бъдат осъществени: Пътнически влак (ПВ) 50205 по маршрут София-Перник е върнат в гара Захарна фабрика и отменен; 

ПВ 50208 по маршрут Перник-София, тръгващ от миньорския град в 08:40 ч. е отменен в участъка Горна баня-София. За пътниците се е наложило да бъде назначен влак от Горна баня до Перник.

ПВ 50210 по маршрут Перник-София,  тръгващ в 10:00 ч., е отменен в участъка Перник-Захарна фабрика.

Бърз влак 6620 по маршрут Кюстендил-София, заминаващ от гара Кюстендил в 07:10 ч., е отклонен през участъка Разменна-Волуяк.

Освен, че подкрепят събратята си в Стара Загора, участниците в блокадата декларираха, че чули слухове, че Столичната община ще премахва и техните къщи, тъй като са незаконни.

Пред "Дарик" кметът на район "Красна поляна" Иван Чакъров поясни, че близо 80% от постройките в квартала са незаконни, но до премахване няма да се стигне, тъй като земята е на ромите и те имат документи за нея:

„Ромите имат нотариални актове за земята и през годините лека-полека са строили своите къщи върху тяхната земя", каза той, като не поясни в законодателството да има разрешителен режим за "лека-полека". 

Пред радиото Чакъров допълни още, че след протеста е имал среща с част от ромите и е поел ангажимент Общината да им помогне да узаконят къщите си:

„Имаше едни срокове, те можеха да подадат документи до края на миналата година за едни удостоверения за търпимост, които се издават със съответните документи, със съответните чертежи. Решихме да направим такава инициатива отново, тъй като голяма част от ромите не са подали такива документи - да търсят узаконяване на своите къщи".

Кметът също не каза как за другите жители на републиката, като измине срокът на периодично обявяваните амнистии, няма подобна процедура.

Ромите от „Факултета" обаче настояват за среща със столичната кметица Йорданка Фандъкова, от която лично да получели уверение, че къщите им няма да бъдат събаряни. Ако това не се случи, плашат с повторна блокада на движението.

От БДЖ - и от товарни, и от пътнически превози, от години сигнализират, че в същия участък те и без това най-редовно изхвърлят стари перални на релсите, затрудняват движението, а често и обстрелват влакове с камъни, или опитват да забавят товарните композиции със скрап.