Двете американски централи от комплекса "Марица изток" са поискали срок от 3 месеца, за да се запознаят с предложената от  Министерството на енергетиката методология за разваляне на дългосрочните им договори за изкупуване на ток, предаде БНР. На среща при премиера Бойко Борисов в края на миналата седмица е станало ясно, че са налице всички предпоставки договорите с ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" и "Контур Глобал-Марица изток 3" да бъдат развалени до две седмици, което означава до края на март.

По-късно министърката на енергетиката Теменужка Петкова отрече, че това може да се случи в толкова кратък срок. Двете централи, собственост на американски инвеститори, имат 15-годишни договори за изкупуване на ток по гарантирани цени. Няма официална позиция на Европейската комисия по запитването дали договорите с тях, сключени преди членството на България в ЕС, са нерегламентирана държавна помощ. 

По данни на Централното диспечерско управление, двете централи произвеждат около 20% от потребявания в страната ток.

Изпълнителният директор на Българския енергиен холдинг Петьо Иванов обясни:

"Има методология, която е одобрена принципно от Европейската комисия. Инвестициите се оценяват на каква стойност са, доколко са изплатени, предоставени на двете централи. Те си правят собствените анализи, поискали са необходимо време, в което да анализират това и съответно очакваме обратна връзка от тях. Всичко зависи кога те ще са готови със собствения анализ и доколко са приемливи параметрите, които са им предоставени от нашите консултанти".

Според заместник-министъра на енергетиката Жечо Станков резултатът от разговорите с американските централи трябва да е приемлив за двете страни:

"Много е важно в добри партньорски отношения, каквито сме имали с колегите от американските централи, да се водят по един дипломатичен и икономически изгоден начин за двете страни тези преговори, за да бъде постигнат консенсус и за двете страни и естествено най-доброто за българските консуматори".

Предполага се, че компенсацията, която двете централи биха поискали, ще е от порядъка на неколкостотин милиона лева. В същото време срещу България се водят и арбитражни дела от трите електроразпределителни предприятия - ЧЕЗ, Енерго-про и ЕВН. Освен това тази година е и падежът на един от облигационните заеми на БЕХ за 500 милиона евро. Българският енергиен холдинг планира нова емисия, за да рефинансира заема. Доклад на Европейската комисия, публикуван днес, констатира, че българските държавни фирми представляват риск за публичните финанси, а енергийните са най-задлъжнелите.

През февруари т.г. на среща в Министерски съвет с работодателските организации бяха обсъдени вариантите за прекратяване на договорите, един от които е двете централи да започнат да продават тока на свободния пазар, а надбавката над постигнатата там цена да им се компенсира от Фонда за енергийна сигурност. По тази схема ще бъде изваден на свободния пазар и "зеленият" ток. ВЕИ- произвозводителите ще го продават на борсата, а разликата до преференциалната цена ще им бъде доплащана от държавата. 

Какво казаха експертите

В предаването "Още от деня" по БНТ бившият зам.-министър по енергетиката Явор Куюмджиев заяви, че най-вероятно компенсацията, която ще бъде платена на двете централи за разваляне на договорите, ще е в рамките на 400-600 милиона лева. Другият събеседник - Трайчо Трайков, бивш министър на енергетиката, посочи, че трябва да се преговаря с централите по формулата, предложена от Европейската комисия и да се надяваме да не платим повече, тъй като понякога държавата не успява да защити добре интересите си.