Чешки гражданин с бизнес в България и обвинение в убийство, по-късно освободен поради липса на доказателства, се оказва в екипа на "Инерком България", кандидат за купувач на най-голямото електроразпределително предприятие в България - ЧЕЗ. Както е известно, то държи 42% от територията и има близо 3 милиона потребители.

Чешкият гражданин Никола Молчан е присъствал на срещата на 13 март т.г. между екипа на "Инерком България" и ръководството на "ЧЕЗ-България", потвърдиха за Клуб Z два източника, единият от които от ЧЕЗ.

47-годишният Молчан е бил в състава на групата, доведена от страна на кандидат-купувача на българския бизнес на чешката държавна компания. Той не е бил сред лицата, посочени за наблюдатели на сделката. Според добре запознати източници Молчан е човекът, който щял да е връзката между "Инерком" и ЧЕЗ.

Клуб Z отправи запитване до "Инерком" в какво точно качество Молчан е присъствал на срещата и все още очаква отговора им.

По данни от Търговския регистър Молчан има няколко действащи фирми в България, в част от които е съдружник с Деница Илиева: "Фреш кафе и фууд" ООД, "Булгар инвест" ООД, "Бохемия сити" ООД (в съдружие с трима чехи - Петр Климеш, Едуард Климеш и Ладислав Новак), "Дем - 2004" ООД, "Топ инженеринг" ООД, "ЕСПА-България" ООД, "Де-ни 2007" ООД.

Заподозрян за убийство - биографията на Молчан

През 2009 г. Молчан е задържан по обвинение, че е застрелял свой сънародник и негов съдружник във фирмата "Бохемия сити" Либор Мировски. Трупът на Мировски е бил открит на 29 октомври 2008 г. между селата Бистрица и Железница до София. Той е бил убит в гръб с 4 куршума от 7.65-милиметрово оръжие. По-късно сестра му Петра Мировска пристига в България, за да търси истината за убийството на брат си.

Двамата имали строителен бизнес в Чехия. Според публикации в "24 часа" започват да изграждат и ваканционен комплекс край Слънчев бряг, одобрени са и за кредит от над 700 000 евро от българска банка.

Молчан е задържан, но впоследствие освободен от Софийския апелативен съд, като магистратите не му налагат дори и най-леката мярка за неотклонение - подписка. Те приемат, че по никакъв начин не може да се направи предположението, че е извършител на убийството, пише тогава "Капитал".

"Източници, запознати с разследването на смъртта на Мировски, коментираха, че действително има улики срещу Молчан, но по-голямата част от доказателствата били косвени (например, че по разпечатка на клетките на GSM на двамата се вижда, че те са били заедно на лобното място). Други от фактите оборвали защитната му версия. Така например Молчан се опитал да въведе, чрез полицаи, информация в системата на граничния пункт на летище София за това, че съдружникът му е "напуснал" България след датата на убийството", пише изданието.

Молчан бил пребит в сградата на СДВР в нощта на 8 срещу 9 януари т.г., за да си признае убийството на своя съдружник Мировски, тъй като директните доказателства срещу него за убийството на съдружника му били "скромни". А самият той подава жалба в Софийската районна прокуратура и разказва пред няколко медии за побоя, на който е бил подложен.

Тогава Давид Родр, полицейски аташе на Чехия за Източна Европа, заявява, че освобождаването на Никола Молчан от съда в България “ни изненада доста, като се има предвид колко доказателства бяха събрани срещу него”.

Той изтъква пред "Фокус": Това, че у него са намерени лични вещи на жертвата. Това, че вероятно е подкупил двама служители от софийското летище да регистрират паспорта на убития, за да изглежда, сякаш той е напуснал страната, по което се води отделно разследване”, посочва Родр.

“Докато докажем, че е имало корупция, тези съобщения (за корупция при освобождаването на Молчан от българския съд) са само слухове”, казва през 2009 г. чешкият полицай.

“Разбира се, получихме оперативна непотвърдена информация и мога да ви кажа, че знаем сумата, която е била дадена, но както споменах, не можем да докажем това”, уточни той.

Според публикации на чешки медии от края на януари 2009 г., цитирани от агенция "Фокус", Молчан е разследван за убийство на два пъти в миналото - през 1998 г. и през 2001 г. В репортаж на чешка телевизия Петра Мировски казва, че "има косвени доказателства, че съдията не е взел решение на основата на фактите и доказателствата, а че в случая е замесен финансов корупционен мотив".

Цитиран е репортаж от чешката телевизия, където се казва, че представители на отдела за борба с организираната престъпност на чешката полиция са си сътрудничели с българските колеги в разследването. "Смята се, че Молчан изпратил мобилния телефон на Мировски обратно в Чехия по куриер, който трябвало да изпраща текстови съобщения, за да изглежда, сякаш е жив и се завърнал в Чехия." В репортажа също се твърди, че Молчан подкупил полицаите на летището в София да регистрират паспорта на Мировски. 

Никола Молчан през 2009 г. след излизане от ареста.