"Луи Арагон все повече се отдалечава от позициите на френската компартия", написала Юлия Кръстева през 1970 г. в донесение до ДС. Това разкрива правозащитният журналист Юлиана Методиева, която от 2008 г. работи с архивите на Комисията по досиетата, водена, както сама казва, "от човешкото право да знаем миналото си". Публикуваме мнението й, изразено във фейсбук, с нейно разрешение.

Разкритието, че световноизвестната интелектуалка е била агент на ДС (Първо главно управление), потресе мнозина. 76-годишната Кръстева отрече пред френско издание, наричайки кампанията срещу нея клеветническа.

Ето какви са данните за Юлия Кръстева, които прочетох вчера пред досието й, част от тях изнесох в предавеното "В часа на Милен Цветков":

"Исках да замина за Дубна да стана астроном или физик, но трябваше да мина през много инстанции и проверки, през които можеха да минат само децата на партийните кадри, а аз не бях от тях", казва именитата ни сънародничка пред "Нувел обсерватьор" - 26 юли 1977 г. Интервюто й има пророческо заглавие "За какво се използват интелектуалците".

В досието й фигурира една знаменита петиция в подкрепа на жертвите на репресии в Чехословакия. Кръстева е сред подписалите Филип Солерс, Жан Пол Сартр, Цветан Тодоров, Микис Теодоракис, Теодор Пангалос. Това става през 1972 г. Кръстева е била вече агент Сабина...

В описа на документите в делото № 8230 има много справки, всеки може да ги прочете. Любопитни са данните за прояви на френската компартия. Кръстева е подчертала например, че един от тях "симпатизирал на либерализирането". По повод друг, който "се е срещал с др. Венелин Коцев", на Кръстева й направило впечатление, че "изразявал недоволство от неговата суровост при провеждане на политика на БКП". 

Друг преинтересен документ е писаната справка в годината на Пражките събития (Кръстева още не е била агент Сабина!). Озаглавена е "Информация за отношение към събитията в Чехословакия". На Юлия Кръстева й направило впечатление "рязко увеличилият се поток на буржоазни и културни дейци към Чехословакия".

Ето какво още пише офицерът Любомиров, нейният офицер:
Налице са "нездрави прочехословашки наастроения и прояви на политически и културни дейци във Франция" според данните на Юлия Кръстева през 1970 г. която е "агент надежден" според Държавна сигурност.

Прочетох и нещо също така вбесяващо:

"Луи Арагон - написала видната ни сънародничка - все повече се отдалечава от позициите на Френската компартия." Писала го е през 1970 г.

Не искам да съм на мястото на именитостите, завързали перспективни за кариерите си връзки с Държавна сигурност. Между другото, добре е да се знае, че ДС за тях не е това ДС, което е за нас. Да работиш с другарите от тайните служби на тихия фронт е било смятано за чест. А за бойците от този фронт е било детска игра да вербуват амбициозни млади дами с несъмнен научен потенциал и три езика.