Два от трите проекта за модернизация на армията - на обща стойност от близо 3 милиарда лева - получиха днес официално зелена светлина от Съвета по отбрана. Ресорният министър и вицепремиер Красимир Каракачанов стартира процедурата за представянето на инвестиционните проекти за разглеждане в Министерския съвет и за приемането им след това от Народното събрание.

Става въпрос за процедурите за придобиване на нов тип боен самолет за Военновъздушните сили и на нови бойни машини за пехотата. Третият проект - този за модернизация на Военноморските сили и закупуване на нови кораби обаче не влиза в пакета, въпреки първоначалните намерения трите проекта да вървят паралелно. 

Проектът за придобиване на основна бойна техника за Сухопътните войски включва придобиването на бойна и специална техника, допълнително оборудване и обучение на персонала, който ще експлоатира техниката. Предстои закупуването на 150 броя машини за пехотата за три батальонни бойни групи, на системи и допълнително оборудване. Срокът за изпълнение е 12 години. Прогнозната стойност е в размер на 1 милиард и 220 милиона лева (без ДДС, мита, данъци и други държавни вземания и финансови тежести). От тези средства за бойните машини за пехотата ще отидат 1 милиард и 20 милиона лева, а за придобиване на системи и допълнително оборудване – 200 милиона лева. 

Проектът за нови изтребители предвижда придобиването на 16 броя самолети на два етапа по осем самолета. Първите изтребители следва да бъдат доставени до две години от сключване на договора. Цялата процедура на практита тръгна от нулата - след одобрение на инвестиционния проект от правителството и Народното събрание ще започне отначало събирането на оферти. Според източници на Клуб Z обхватът на потенциалните кандидати е доста разширен. При предишната поръчка, която бе прекратена по желание на ГЕРБв началото на този им управленски мандат, имаше три оферти -  за нови самолети "Грипен" от шведската компания "Сааб",  за италианската "Юрофайтър" - втора употреба, както и за употребявани американски F-16. По време на служебното правителство, назначено от президента Румен Радев привърши процедурата по класиране на офертите - първи бяха "Грипен". Сега при новите запитвания се очаква България да потърси варианти за закупуване на нови американски изтребители (F-16, а може би ще се отправи питане и за F-18), на френски самолети "Рафал", искания за оферта може би ще бъде отправена и към Израел. 

През първия етап, който е финансово осигурен с 1 милиард и 500 милиона лева (без ДДС, мита, данъци и пр.), е предвидено да се придобият не по-малко от 8 броя бойни самолети. С тези средства се предвижда придобиването на летателните апарати, средствата за наземно обслужване, за обучение, първоначалната логистична поддръжка (за период от 3 години) и въоръжение.

"Реалните параметри на придобиваните отбранителни продукти по този проект ще станат известни след изпращане на запитванията за предоставяне на предложения до определените държави и получаване на техните отговори", посочват от МО.

Третият инвестиционен проект - този за нови военни патрулни кораби за Военноморските сили, се провали в края на миналата година. Поръчката бе за 820 млн. лв. и бе спечелена от българската компания  МТГ "Делфин" (в качеството си на депутат настоящият министър Каракачанов даже бе предвил, че именно тази фирма ще е изпълнител - б.р.)

Това бе и единствената подадена оферта. Компанията обаче се отказа от поръчката в последния момент. Официалният мотив, споделен от Министерството на отбраната тогава бе начисляването на ДДС върху военните проекти, което не устойвало компанията. Още тогава беше ясно, че цената е занижена спрямо цените на този вид техника с параметрите и бойните способности, заложени в проекта.

Според запознати в момента по този проект се променят техническите характеристики, на които трябва да отговарят новите военни патрулни кораби. Очакванията са Военноморските сили да намалят изискванията, за да се вместят в заложения бюджет за модернизацията.

Има вариант и военното министерство да предпочете да инвестира в ремонт на старите белгийски фрегати.

Междувременно стана ясно, че министър Каракачанов е взел решение за прекратяване на обществената поръчка за доставка на лек витлов учебно-тренировъчен самолет. Мотивът е: "установени нарушения при откриването й, които не могат да бъдат отстранени без това да промени условията, при които е обявена процедурата". Открити са неточности в техническата спецификация към поръчката, заради която министърът е разпоредил проверка - "дали става въпрос за пропуски или за злоумишленост". Проектът е за над 2,5 милиона лева и е за четири учебни самолета и симулатор, на които трябва да бъдат обучени четирима инструктори и 20 инжинери.