В интервю по повод 20-годишнината на уеб портала Дир.бг министър-председателят Бойко Борисов казва, че от Тодор Живков и Симеон Сакскобургготски е научил най-много и те са му „като два университета“. Премиерът разказва как през 90-те охранявал бившия комунистически ръководител Живков и говорили за Косово много преди кризата през 1999 г. Борисов признава, че тогава нищо не знаел по темата.

„Той ми каза "виж там по веригата предай". Какво Косово, на кой да предам по веригата?! Познаваше много добре ситуацията в света, защото толкова години бе управлявал. Познаваше не само СССР, Близкия изток, Либия, Иран, Сирия.

- Говорихте ли си с него за геополитика?

Да. Той и Царят са ми като два университета, защото не всеки имаше тази възможност да слуша как разсъждава върхът на комунизма и на монархията. И в една тема и двамата бяха много единни, че България и държавата са над всичко.

- А от Царя какво научихте?

От Царя - много неща. Като започна от най-елементарните, като отидеш някъде и не трябва да покажеш, че си гладен. Научихме се на обноски.

За Десислава Иванчева

Премиерът коментира и защо в първия момент е изразил негодувание от продължителното задържане на кмета на „Младост“ Десислава Иванчева пред Спортната палата.

„Поинтересувах се и се оказа, че единствената грешка на прокуратурата е, че не излязоха веднага да кажат защо се бавят. Ако помните, имаше едни операции преди време, когато се предава плик с пари, след това случаят падна в съда, защото адвокатите атакуваха, че не се знае първо в плика какво има и второ, ако са пари, какви пари са. И за това, ако забелязахте, имаше поемни лица. От пачките всяка една банкнота я описват с целия номер, серия, една по една. Една цифричка ако сбъркат, ще падне цялото дело. Трябваше да излезе един и да каже "да, бавим се, защото всяка една банкнота има 7-8-9 знака ли и трябва всяка една цифричка да се напише, да се провери. Смятайте по минута на банкнота да се опише колко минути са. Така щяха да спрат приказките за показност. Защото в противен случай в съда правилно съдията ще каже - чакайте, сигурни ли сте, че това са парите, сигурни ли сте, че са сложени там, и може да падне делото.“

За Ердоган

В интервюто Борисов разказва в детайли за посещението си в Турция при Реджеп Тайип Ердоган броени дни след опита за преврат през лятото на 2016 г.

„Ердоган искаше да обядваме и да открием моста. Казах му: "В Берлин имаме много работа. Не мога, в 7,00 часа трябва да съм в Берлин, имам среща с президента на "Конрад Аденауер", с канцлера Меркел, много работа имам там. В Германия не е като при нас тук, има дисциплина, секундата се цепи." Но той ми отвърна: "Ще дойдеш с мен на моста, хората искат да те приветстват." "Кой ще ме приветства, открий си моста." Не ме пусна. Казах му: "Отивам, сядам една минута и тръгваме, обещаваш." Той каза: "Обещавам и трасе ще имаш."

Обясних му, че съм с големия самолет, трябва да си кацна в София обратно, да сменя и да взема малкия самолет. Той ме пита: "Защо ще сменяш големия с малкия?" Отговорих му: "Защото, като дойда тук, съм баш баканина (бел. ред. - премиер) и трябва да те респектирам, а в Германия ще искаме пари, ще искаме фондове, трябва да сме скромни." И той се засмя, шегувахме се. Отидохме на моста и той ми казва: "Излизай на сцената хората да те приветстват." 100 000 души.

Слизам от сцената, качваме се в ескорта, тръгваме и изведнъж колите спряха. Цялата магистрала от моста назад превърната в паркинг за тези десетки хиляди хора, които са дошли на откриването, няма минаване. Вътре в колата са шофьор и турска охрана, който нещо ми говори. Аз му чукам отзад и му казвам да тръгва, но той ми казва "не". Поисках да се чуя с Ердоган, той вдигна рамене и ми заяви: "Аз съм малък." Слизам, разфучах се. Обадиха му се на Ердоган. А целият мост - балони, хеликоптери отстрани летят, отдолу военни кораби, катери, охрана страховита. Дърпат оградите, балоните и нашият ескорт минава по моста, хората започват да викат и да пляскат - мислят, че откриваме моста. Минахме от другата страна и отидохме на аерогарата.

- Как реагира Меркел след това?

- Е, отидох и й разказах. Тя тогава ми каза: "Дръж винаги един канал за диалог да има."

За администрацията

Бойко Борисов отговаря, че състоянието на администрацията е най-голямата черна точка, която си пише:

"Администрацията е огромна в държавата като цяло, тя има своите правила и колкото и да се опитваш да й влияеш, много е трудно, защото консервативно се променя. Особено жена когато има на гишето, ще видиш характера й. Като се падне някоя кисела на гишето, хората псуват мен. Така е прието в България, за всеки проблем е виновна държавата.

За "Скрипал"

Премиерът обяснява и защо България не е изгонила руски дипломати в знак на солидарност с Великобритания.

"Понеже аз съм доказал лоялността си многократно към НАТО и ЕС, си позволих да поискам повече доказателства и да не бъда един от дивите зайци, защото отдавна са ме преброили. Тук няма никакъв смисъл. Още когато обявихме военното крило на "Хизбула" за терористична организация, още тогава бяхме първите в света. Не сме чакали да го направим след атентата в "Сарафово", никой друг не го направи. Така че и Тереза Мей, и всички останали знаят, че теста за лоялност отдавна сме го минали. Освен това с отзоваването на нашия посланик в Москва дадохме пример за своята лоялност.

За Путин

За президента на Русия Владимир Путин българският премиер казва, че има добър контакт с него.

"Много добър, работен, с доверие. Той знае, че първо гледам България, второ, ЕС и тогава всичко, което можем да направим с Русия, го правим. Хубавото на Путин е, че като му кажеш "да", е "да" и "не" - "не".

Плановете

На въпроса дали този път ще изкара мандата си докрай Борисов отговаря:

"Да, не виждам причина да не го изкарам."

- Ако сега всичко свърши тук, разигравам този сценарий, вие си тръгвате от този кабинет като гражданин, а не като премиер, имате ли план Б?

Не. Толкова се уморих за тези години, че спокойно мога да си почивам.

- Да се пенсионирате примерно?

Да.

- А план А какъв е?

Да си изкарам мандата. Ако питате директно, президентската институция никога не ме е интересувала.

- Къде се виждате след пет години?

След пет години ще си управлявам партията, ако сме живи и здрави. Но само Господ разполага.


Цялото интервю може да гледате тук: