Футболистът на "Лудогорец" Върджил Мисиджан е осъден ефективно на 4 месеца затвор в родината си Холандия, пишат медиите в "ниската земя". Прибавени са и два месеца условно.

Присъдата е за нанесена телесна повреда на паркинг пред къща в спор с 68-годишен мъж на 5 януари. Пострадалият Рон ван Акелен е с фрактура на глезена и извадено рамо. Той не е присъствал на произнасянето й заради трудно придвижване и влошено общо здравословно състояние.

Мисиджан пък бил представляван от своя адвокат Ноортие Лут, който заявил, че ще обжалва, тъй като наказанието за клиента му е "прекалено сурово". Според Лут нападателят е бил обиден на расистка основа и затова е посегнал.

Съдията обяснил, че Мисиджан е трябвало да си даде сметка за последствията за жертвата си. Освен това като футболист би трябвало да служи за добър пример.

Първоначалната теза на Лут беше, че играчът е действал при самозащита. Скандалът се разразил, тъй като Мисиджан паркирал така, че да препречи пътя на холандско семейство към дома, до който имали и мебелен магазин. Рон ван Акелен направил забележка на футболиста, но той отвърнал, че ще премести колата "след две минути". Отнело повече време, последвала нова реплика и проявата на Мисиджан. Малко преди това автомобилът бил изместен от приятел на крилото.

Съпругата Ени ван Акелен отрече пред медиите и в показания в съдебната зала тезата на адвоката на футболиста за расистка обида. Според нея Мисиджан нападнал нейния мъж след повторната забележка, оставил очилата си на приятел, ритнал и повалил възрастния човек, който страдал от болно сърце.

Върджил Мисиджан беше задържан и разпитан, а след това се върна в България.

Ени ван Акелен добави, че от зимата досега съпругът ѝ е загубил 25 килограма, след като три месеца е бил в болница, а след това и в рехабилитационен център.

Малко по-късно днес "Лудогорец" публикува следното на официалния си сайт:

"По повод тиражираните информации относно процеса срещу футболиста на ПФК Лудогорец Върджил Мисиджан напомняме, че производството все още не е приключило с влязъл в сила акт на компетентния орган. В тази връзка, всякакви интерпретации и оценки са некоректни и прибързани. Следва да се има предвид и презумцията за невиновност, съгласно която всеки е невинен до доказване на противното с влязла в сила присъда. В този смисъл  призовавамe да се изчака окончателното решение на всички инстанции по случая преди да се правят каквито и да било оценки, съждения и коментари.

Върджил Мисиджан направи кратък коментар по случая: "Не приемам решението на съда от вчера. Отиваме на по-висока инстанция и очакваме окончателното решение. Дотогава съм фокусиран на 100 процента с професионалните ми задължения във футбола."