На 12 май на сцената на Tanztheater Wuppertal ще има ново представление. Звучи като нещо обичайно, но това е театърът на Пина Бауш и за първи път от 45 години някой друг представя цялостен спектакъл там - това е гръцкият хореограф Димитрис Папайоану, който ще бъде последван от друга премиера на 2 юни от норвежкия хореограф Алън Лусиен Ойен.

Кой е Папайоану? Хореограф, режисьор и визуаен артист. Впрочем именно той режисира церемониите по откриването и закриването на олимпийските игри в Атина през 2004 г.

След внезапната смърт на Пина през 2009 г. мнозина предричаха края на трупата без невероятната Пина, но нищо подобно не се случи и фантасмагориите на Бауш, дали на света нов жанр - танц-театър, продължават да се играят.  След смъртта й всички бяхме в шок, целият ни живот беше свързан с този човек, а сега имахме този невероятен репортоар и никаква визия за бъдещето, казва пред The New York Times една от танцьорките от трупата.

Сега театърът на Пина Бауш има четвърти режисьор - 49-годишната румънка Адолф Биндер, и фактът, че в края на сезона тя пуска две премиери - на Папайоану и Ойен, показва, че си поставя и други цели, освен да запази близо 50-те спектакъла в репертоара, завещани от ерата "Бауш".

Преди да поеме този пост, Биндер е оглавява танцовата трупа при Националната опера в Гьотеборг, която напусна през май миналата година. Тя не е първата, която смята, че трябва да има нови постановки на Tanztheater Wuppertal, но е вероятно единствената, осмелила се да го направи и покани нови артисти след епохата на Пина Бауш.

Но времената се променят. През 2015 г. трупата работи с четирима млади хореографи, за да създаде няколко кратки продукции. Но сега цялостните спектакли (все още неназовани), които ще представят Папайоану и Ойен ще се присъединят към репертоара на Бауш и ще бъдат представени и на сцени извън Германия догодина.

Когато чух поканата, си казах: О, я стига! Но по-късно осъзнах, че след като животът ми дава този шанс и аз не се възползвам от него, на смъртното си легло ще се запитам: "Защо отказа"?, казва 53-годишният Димитрис Папайоану.

Папайоану започва да танцува още в колежа, а после проектира костюмите, осветлението и всичко, свързано със спектакъла. 

"В нито един момент не е имало съзнателно решение за танца. Бях заинтригуван и започнах да правя моите си неща - и ето, минаха 30 години."

Папайоану казва, че обикновено му отнема пет месеца, за да създаде спектакъл, но се е съгласил на много по-кратък период за театъра на Пина. Как беше? - Ужасно - казва той. "Беше кошмарно, но аз го знаех".

Димитрис Папайоану.