ГЕРБ ще подкрепи законодателната инициатива на вицепремиера Валери Симеонов за рестрикции в разпространението на моментните лотарийни игри и рекламата на хазарта.

Това стана ясно днес от думите на председателя на парламентарната група на най-голямата управляваща партия Цветан Цветанов, който се срещна със Симеонов. Вицепремиерът от "Обединени патриоти" провежда днес срещи в парламента с представители на ГЕРБ и БСП в търсене на подкрепа за изготвените от партията му законови изменения в няколко закона.

"Сегашната законодателна регулация създава условия за прекомерно голяма реклама на хазартните игри", посочи Цветанов.

От левицата вече обявиха, че ще подкрепят измененията в Закона за хазарта.

Предложенията накратко са забрана на масовото разпространение на билети, фишове, талони и пр. и ограничаването на продажбите до обектите с издаден лиценз от Държавната комисия по хазарта - т.е. игрални зали, пунктове за залагане, казина, бинго зали и пр. Ако текстът се приеме, това означава, че познатите ни талончета от т.нар. моментна лотария ще изчезнат от будките за цигари и вестници, хранителните магазини, бензиностанциите - търговските обекти изобщо. Второ - Симеонов иска и ограничаване на рекламата на хазартни игри. И сега по закон пряката реклама не е разрешена, но предложението е към това да се добави и забрана на "непряка реклама" - т.е. "всяка форма на търговско послание, съобщение или препоръка, която включва и наименование на хазартна игра или търговска марка на организатор на хазартна игра и/или дейност върху продукти и стоки, които не са свързани с хазарт".

В сегашния закон е разрешено и съобщаването на резултатите от игрите и спечелените печалби. С промените на Валери Симеонов това също ще бъде забранено - тоест вече по телевизията няма да се появяват новоизлюпените милионери с голям чек в ръка.

Пушене на закрито - не!

По отношение на искания от Симеонов по-либерален режим за тютюнопушенето на закрито обаче от ГЕРБ няма да отстъпят. Пълната забрана за пушене на обществени места бе въведена именно от правителството на ГЕРБ в първия му мандат, а наскоро премиерът Бойко Борисов заяви, че партията му няма да отстъпи. 

"Вносител на сега действащите текстове е именно ГЕРБ и няма как в момента да гласува обратното на това, което сама е въвела", допълни Цветанов.

Симеонов иска връщане на стария режим - с обособени места и за пушачите. Той заяви, че държи на това текстовете да бъдат дебатирани и гласувани в пленарната зала. Според него те са рестриктивни за предстоящия туристически сезон. На въпрос не се ли притеснява повече за здравето на хората, вместо за сезона, той отговори:

"А вие не се ли притеснявате за здравето на хората, след като тази наредба не се спазва? И няма нито едно заведение, в което да можеш да влезеш, без да минеш през найлоновия аквариум."

Симеонов предлага и ремонт на Закона за устройство на територията, с който да се постави начало на анонсираната от него още през 2017 г. битка срещу грозни и незаконни "преместваеми обекти" - павилиони, сергии и прочие търговски и увеселителни обекти - най-вече по морските курорти. Идеята първо бе регламент за павилионите, капанчетата по и около плажовете, по алеите в курортите и т.н. да се появи в Закона за туризма. Вицепремиерът и министърката на туризма Николина Ангелкова обаче не се разбраха по въпроса.

С подготвените промени в ЗУТ сега се предлага разрешенията за поставяне на преместваем обект - в това число и в частен имот - да се издават от главния архитект на всяка община след искане, предявено от собственика на имота. Пак главният архитект ще одобрява "схемата за поставяне, размерите, конструктивното решение и архитектурно-художественото оформление" на всички павилиони, сергии и други видове обекти. За целта се дава право на общинските съвети да изготвят наредба.

Предлага се още драстично затягане на правилата за премахмане на незаконно появили се преместваеми обекти, особено що се отнася до сергии, плажни заведения и т.н. 

По повод този проект Цветанов посочи, че подлежи на дебати.

Каруцата скърца, защото върви

Вицепремиерът търси подкрепа още за промени, свързани с битката му с шума, подета също през миналата година - и в летните, и в зимните курорти. През миналото лято Симеонов лично ходеше по дискотеките по морето и участваше в акции по спиране на музиката, отнемаме на озвучителна техника и т.н. Този законопроект вече е публикуван за обществено обсъждане от името на Министерския съвет - за разлика от останалите изброени дотук проекти, които са си инициатива на Симеонов и депутатите от НФСБ в рамките на коалицията "Обединени патриоти". 

"Каруцата скърца, защото върви", пък коментира на финала Симеонов коалиционните отношения.

Думите му бяха допълнение на "оплакването" на колегата му от ОП и също вицепремиер Красимир Каракачанов, че каруцата в коалицията скърцала.