БСП подкрепя законодателните идеи на вицепремиера Валери Симеонов относно хазарта, но смята и да ги надгради.

Лидерът на левицата Корнелия Нинова заяви, че партията застава зад промените в Закона за хазарта предложени от Симеонов. Това стана след срещата между двамата днес в парламента. Нинова обаче изтъкна, че трябва да се мисли за цялостна концепция и да се разгледа и въпросът за това хазартните дейности да плащат ДДС.

От ДДС е освободено организирането на хазартни игри: лотарии, томболи, лото, тото, игри с игрални автомати и други подобни съоръжения, игри на игрални маси в казино и спортните залагания. Организаторите сега правят отчисления към хазната. Така например за организиране на хазартни игри - традиционна лотария, томбола, моментна лотария, тото, лото, бинго, кено и техните разновидности, с изключение на онлайн залаганията, се събира държавна такса в размер на 15 на сто върху стойността на направените залози за всяка игра.

Пред Клуб Z депутат от Обединени патриоти коментира миналата седмица: 

"Понеже в коалиционното споразумение сме записали, че няма да пипаме ДДС, не можем да искаме сега изменения по отношение на облагането на хазарта, който иначе се ползва с благоволение от властите".

Това означава, че до облагането на игрите на щастието с данък добавена стойност едва ли би се случило в мандата на това правителство.

По съвест

По промените, свързани с тютюнопушенето, Нинова заяви, че парламентарната група на БСП няма решение и всеки депутат ще гласува "по съвет". Според нея депутатите са разделени по този казус 50 на 50. 

Симеонов иска връщане на стария режим - с обособени места и за пушачите в заведенията. Както и да се обособят зони за пушачи на публични места като гари, летища, стадиони и пр.

По измененията в Закона за устройство на територията, които регулират сергиите по морето, както и в Закона за местните данъци и такси, които предвиждат облагане на апартхотелите, ще се обсъжда допълнително, каза още лидерът на БСП. 

Нинова обаче обърна внимание на факта, че срещите на Симеонов нарушават принципите, по които функционира парламентарната демокрацоя.

"Парламентарната демокрация има управляващо мнозинство. То има своя програма и внася законопроекти според нея", припомни Нинова.

И допълни, че Симеоноив очевидно търси плаващи мнозинства по заонопроекти, по които няма подкрепа в самото управляващо мнозинство. Тя определи тази ситуация ненормална.

Самият Симеонов заяви, че няма да се среща с ДПС, защото не иска да ги легитимира като политическа партия. 

"ДПС не е политическа партия, а мафиотска структура", заяви вицепремиерът.

По този повод Нинова каза, че се е ангажирала да представи неговите законопроекти и пред парламентарната група на Движението.

Другата седмица Симеонов се среща с Воля.