И тази година без изключение министърът на туризма Николина Ангелкова обяви война на хората, които предпочитат да почиват сред природата на палатка или каравана, вместо на хотел. Става въпрос за т.нар. диво къмпингуващи. Ангелкова отново повтори тезата си, че този вид почивка сега е забранен, тълкувайки текстове от закона, в който такава забрана не е записана черно на бяло и обяви, че държавата ще започне да налага глоби. Подкрепа тя намери и в лицето на вицепремиера Валери Симеонов, който многократно и еднозначно се е изказвал по адрес на "зелените" с не много ласкави думи.

"Ще се работи за въвеждането на санкция за тези, които извършват нерегламентирано къмпингуване на територията на морския плаж", заяви във Варна Ангелкова, която заедно със Симеонов и министъра на околната среда и водите Нено Димов участва в среща с кметове на морски общини, концесионери на плажове, представители на фирми и организации за готовността на туристическия сезон, съобщава "Фокус".

По думите й според Закона за устройство на Черноморското крайбрежие къмпингуването и разполагането на палатки на територията на морския плаж е забранено.

"Законът ясно изброява кои дейности са позволени да се извършват на територията на морския плаж. Всички останали дейности, които не са изрично изброени, са забранени по смисъла на юридическия способ на тълкуването", тълкува и Ангелкова.

И даде заявка:

"Това, което липсва в закона и ние ще променим, е изрична административнонаказателна санкция за тези, които извършват нерегламентирано къмпингуване на територията на морския плаж."

Николина Ангелкова добави, че всяка една община, по примера на община Царево, може да приема наредби, свързани с опазването на обществения ред и чистотата и на тази основа да глобява нарушителите.

"Съвместно ще работим в посока на законодателни промени, които да се скрепят със санкции - административни и глоби, нарушителите, които нерегламентирано къмпингуват на територията на морския плаж. По предложенията, които имахме за облекчено изграждане на къмпинги, за плащането на такси, които съответната община да ползва за почистване на тоновете отпадъци, нямаше консенсусни текстове, които да бъдат подкрепени от работната група. В момента с вицепремиера и колегите ще обмислим как да продължим, защото е важно хората, които искат да къмпингуват, да има къде да го правят", посочи.

В този стил се изказа и Симеонов.

"Държавата ще вземе необходимите мерки, за да преустанови безобразното замърсяване по Черноморието на определени плажове, запазена територия на т. нар. зелени.  Когато става въпрос за опазване на природата, те са на първа страница и във водещите новини, но когато самите те трябва да опазват съответните плажове, които си постигнаха със закона да не бъдат концесионирани, по обратния начин се действа. Резултатът е отчайващ, тонове боклуци, почистване за сметка на общините."

Както Клуб Z писа, в ЗУЧК няма изрична забрана за поставянето на палатки. Има един чл. 10а, в който с бележка под линия посочва, че "в Зона А се разрешава къмпингуването извън категоризираните къмпинги при условия и по ред, определени в Закона за туризма и специфичните правила и нормативи, предвидени в други закони". Бележката под линия указва, че този текст от закона влиза в сила с влизането в сила на условията и реда за къмпингуване извън категоризираните къмпинги, определени в Закона за туризма. 

Такива правила обаче все още няма изготвени. Работна група, в която влизаха експерти от Министерството на туризма в мандата на Ангелкова и неправителствените организации, защитаващи от застрояване последните три останали диви плажа, бе сформирана, но така и не излезе с конкретни решения как да се уреди въпросът с т.нар. диво къмпингуване. И въпросът увисна и това лято. 

Някои общини, като Царево, са предприели друг подход, за да се отърват от диво къмпингуващите. За поставяне на палатка например искат от притежателя й да си извади разрешително от главния архитект на общината. Така например музикантът Васил Гюров бе осъден да заплати 300 лева глоба, защото е летувал на каравана.

Иначе във Варна Ангелкова, Димов и Симеонов дадоха старт на инициативата за разделно сметосъбиране на плажа и се похвалиха, че водата била чиста и готова да посрещне летовниците.