След като в продължение на два дни от просветното министерство отричаха да е допусната грешка в матурите по български език и литература, днес най-сетне си признаха и обявиха решението си седма задача да не се зачита в изпитния вариант.  Всъщност всички ще получат по една точка, независимо от това какъв отговор са дали.

Така зрелостниците няма да бъдат ощетени, макар МОН да не назова провинението си като "грешка", измъквайки се със "спорен момент".

 
От МОН бяха посочили като верен отговор изречение Б. Въпреки че думата "комисия" би трябвало да е членувана.

Съвсем отговорното ни решение е 7-а задача да не се зачита в изпитния вариант,  каза зам.-министърът на образованието Таня Михайлова на брифинг в МОН.

"... Тъй като има спорен момент и ще има усещане у зрелостниците за несигурност, а ние нямаме право да ги поставяме в такава ситуация. От понеделник има един спорен въпрос - номер 7 в изпитния вариант на държавния зрелостен изпит по български език и литература. Той предизвика сериозна обществена полемика, сутринта се събрахме всички, които по една или друга причина, сме отговорни за доброто провеждане на зрелостните изпити“, обясни Михайлова.

В отговор Б на задача 7, който е даден за верен, граматична грешка няма. Но изречението създава предпоставки за семантична лоша интерпретация или неразбиране, има семантична неточност. Това каза на брифинг в МОН във връзка с матурата по български език и литература проф. Светла Коева, директор на Института по български език към БАН.

"Приветствам решението на МОН задача 7 да не се зачита, защото в един такъв момент е най-важно спокойствието на учениците, родителите, в медиите и на експертите, на които ще разчитаме и догодина да съставят изпитните задачия. Например в изречението "Иван обича Мария", ако заменим допълнението с местоимение, няма кажем "Иван обича я". Ще образуваме изречението "Иван я обича". Това е правило, което знаем, но го няма формулирано", обясни проф. Коева.