През 2016 г. 10,4 на сто от населението на Европейския съюз имат просрочени заеми заради ипотеки, наеми или сметки за комунални услуги и някои по-големи покупки. Обикновено ги изплащат на месечни вноски. С други думи всеки десети човек в ЕС закъснява с плащанията на дълговете си, сочат данни на Евростат.

Процентът намалява значително, когато става дума само за ипотеки и плащания за наеми - средно за ЕС е 3,5 на сто. Хората, които имат непълнолетни деца, много по-често изпадат в подобна ситуация - 4,8 на сто от тях, в сравнение с гражданите на ЕС, чиито деца не живеят при тях- 2,3 на сто.

Процентът на просрочени плащания е с големи разлики между отделните страни.

"Шампион" е Гърция - там близо половината от населението  (47,9 на сто) има неизплатени дългове за ипотеки, наеми, комунални услуги и покупки. Близо една трета от българите са в тази ситуация - 34,2 на сто.

Следват Кипър - с 26,6 на сто, Хърватия - с 26,4 на сто.

На другия полюс са половината от държавите членки на ЕС. В 14 от тях под 10 на сто от населението има просрочени задължения. Най-стриктни са в Холандия - само 5% имат дългове, Чехия - 4,4 на сто и Германия - 4,2 на сто.

Гърция пак е начело с най-много просрочени задължения, когато статистиката се ограничи само до ипотеки и наеми. 15,3 на сто от гърците дължат значими суми от този характер, сочат данните за 2016 г. Този процент е с пъти по-висок в сравнение с останалите държави членки на ЕС. Следват Кипър - с 8,6 на сто, Испания и Франция - с 5,2 на сто, Унгария - 5,1%, Финландия - 4,9 на сто и Италия - 4,2 на сто.

В другия край на скалата са седем страни от ЕС - Естония с 1,8 на сто, Германия с 1,6 на сто, Ирландия и Литва - с по 1,4 на сто, Хърватия и Полша - с по 1,3 на сто и Румъния - с 0,9 на сто. Все пак, уточняват от Евростат, тези ниски проценти може да се дължат и на относително малкия процент от населението в тези държави, които имат ипотека или плащат наеми по пазарни цени - т. е. те или вече имат собствено жилище и са си изплатили ипотеката, или не плащат наем по пазарни цени.

В сравнение с 2008 г. процентът от населението, което закъснява с изплащането на ипотеката си или наема, през 2016 г. е нараснал три пъти за Гърция - от 5,5 на сто до 15,3 на сто, увеличил се е над два пъти в Кипър - от 3,4 на сто до 8,6 на сто. Ръст на длъжниците има и в Полша - от 0,6 на сто на 1,3 на сто, както и в Люксембург - от 1,1 на сто до 2,7 на сто.

Интересното е, че с малко над 2 на сто просрочени дългове българите са сред сравнително дисциплинираните платци, когато става дума за жилища. Това е така и защото България е сред страните с най-голям процент собствени жилища в ЕС. От друга страна като вземе ипотика за имот, българинът е много по-внимателен към плащанията, за да не се раздели с него принудително, отколкото към задълженията си към "Топлофикация" например.