„Крайно време е да излезем от тази приспивна песен, че в Европа ни третират като равни“.

Изречението на вицепремиера и военен министър Красимир Каракачанов посъбуди приспания от летните температури политически живот. Антиевропейското говорене не е нещо ново, но коалиционният партньор в управлението успя да събере всичко в едно:

Европа е нещо чуждо, грабителско и вредно. Това ни каза.

И затова ние трябвало да спрем с любезностите и да втвърдим тона:

Ако ние продължаваме да се държим мило и любезно и да ги молим, няма да стане. Световната история не познава случай голяма и силна държава да се е трогнала от воплите и интересите на по-малка страна“, обясни Каракачанов пред Нова телевизия.

По същото време представител на Съюза на превозвачите обяви по БНР, че щели да „инициират национален референдум за излизането на България от ЕС, ако предвидените мерки в законодателния пакет за мобилност в ЕС бъдат приети“. Хващате ли логиката - няма да се опитаме да защитим интереса си, а ще зарежем общия пазар и ще се фръцнем. Отделно, такъв референдум не е възможен според закона, но важното е да се говори - лоша, Европа! Лоша!

Сега наясно ли сте къде се намираме?

Представител на властта ни казва:

- първо, че ние не сме част от Европейския съюз - „да ги молим“;

- второ, че е време да спрем да се държим партньорски, „мило и любезно“.

Това можеха да са просто две изказвания на двама българи в началото на лятото. Проблемът обаче е, че тези изказвания са част от антиевропейския марш, който използва неистини, за да разколебава българите в тяхната европейска принадлежност. За целта са мобилизирани и няколко лъжи. Най-голямата сред тях е как лошата Европа не ни дава да си дружим с добрата Русия. 

„Без абсолютно никакво основание ни принудиха да закрием първите четири реактора на АЕЦ „Козлодуй”. Фаза две – може да участваме в „Северен поток 2”, а в „Южен поток” не може“, каза днес Каракачанов.

Първо, четирите блока на АЕЦ „Козлодуй“ бяха затворени по силата на споразумение между България и Европейския съюз, защото партньорите нямат достатъчно гаранции за сигурността на старите реактори. В замяна България получи значителни финансови компенсации и покана за присъединяване към ЕС, което върви с милиарди евро годишна помощ. Пети и шести блок са по-нови, Европа няма проблем с тяхната сигурност и те продължават да работят до ден днешен.

Второ, „Южен поток“ не отговаряше на правилата за либерализация на енергетиката на ЕС – собственикът на тръбите и собственикът на газа да са разделени, а достъп до тръбите да имат и други доставчици. Това е в интерес на България, въпреки че български институции бяха загрижени повече за руския интерес. Накрая, спирането на „Южен поток“ бе обявено от Путин – т.е. Русия спря „Южен поток“, а не България.

Трето, сега е модерно да се благодари на Русия, че пожалила България и не си поискала 800 млн. евро компенсации за „Южен поток“. Лично премиерът го направи в Москва, но тази версия се повтаря и тук по медиите. Истината е, че Европейската комисия проведе разследване срещу „Газпром“ и установи злоупотреба с господстващо положение – т.е. използва монопола си, притиска някои държави и им продава газа за колкото си поиска. България плаща много по-скъпо за горивото от Германия например. За да избегне огромна глоба, „Газпром“ подписа споразумение с Европейската комисия и в това споразумение се задължи да не търси неустойки за „Южен поток“. Т.е. Европейският съюз защити интереса на България.

Антиевропейският марш обаче не спира. В Народното събрание дори има консенсус – всички партии пеят за „лошата Европа“. Консенсус срещу Механизма за сътрудничество и проверка, който е единствената останала форма на натиск за реформиране на правосъдието. Консенсус срещу „по-малкото лешници в шоколада" - все едно стандартите за храните и контрола за тяхната безопасност не са си изцяло вътрешен въпрос. Консенсус по прочита на най-актуалните събития - извинили сме се на Русия и най-после сме затоплили отношенията. Извинение за какво? Сега има консенсус и по извода:

Да се опълчим на таз лоша Европа!

Някакси между другото мина новината за следващия програмен период 2021-2027. Предвидените средства за България са с над един милиард евро повече в сравнение със сегашния програмен период - 10 081 635 710 евро вместо досегашните 8 929 511 492 евро.

Така си живеем – пътуваме в таз лоша Европа, учим в таз лоша Европа, работим в таз лоша Европа, търгуваме свободно с таз лоша Европа, защитава ни от монополи таз лоша Европа, праща ни милиарди таз лоша Европа. Обаче ние пък няма повече да търпим!

Разбира се, колкото по-лоша е Европа, толкова по-загрижена за нас е Русия. И като се скараме с едните - хоп, в прегръдките на другите. То е ясно.

Само едно не разбирам – като е толкова лоша таз Европа, защо зорлем ги бутаме натам и тия хайвани от Западните Балкани?