Отговорът на вицепремиера Валери Симеонов към министърката на туризма Николина Ангелкова не закъсня, след като тя оспори версията, че дискотеки в Слънчев бряг са незаконни и трябва да бъдат премахнати. 

Малко след участието на Ангелкова в сутрешния блок на Нова тв Симеонов извади нов коз с неофициална информация и я публикува в профила си във фейсбук. Според данните, изнесени от вицепремиера, министърката на туризма е поискала писмено от регионалното министерство 20 дка плаж - изключителна държавна собственост - да  бъдат прекатегоризирани като частна държавна собственост.

"Така обикновено се подготвя продажбата на държавни парцели", твърди Симеонов.

По думите му става дума за пясъчни терени около хотели на председателката на Съюза на собствениците в Слънчев бляг Елена Иванова и за асфалтирания път до хотел "Оазис" на плажа в курорта. Това е скандалният хотел, построен почти в морето, който нашумя неотдавна. 

 

 

Симеонов припомня, че през миналата година след негови сигнали незаконни обекти, свързани с Иванова, са били премахнати, а самата тя е била сред защитничките на шумните заведения в Слънчев бряг по време на акциите срещу силната музика, водени отново лично от него. 
 
Ето и пълния отговор на вицепремиера Симеонов:
 
По достоверна информация, Министърът на туризма е поискала писмено от Министерството на регионалното развитие и благоустройството да извади 20 декара плаж от изключителна държавна собственост и да бъде прекатегоризирана като частна. Така обикновено се подготвя продажбата на държавни парцели.

Става дума за пясъчни терени около хотелите на Елена Иванова - шефка на “Съюза на собствениците на Слънчев бряг”, както и за асфалтирания път и паркинг до скандалния хотел „Оазис“ на самия бряг на морето.

Миналата година подадох сигнал за незаконните обекти пред хотелите на Иванова „Амфора“ и „Империал“, съсипали десетки декари златен пясъчен плаж: паркинги, спортни площадки, детски площадки, незаконни заведения, пътища, огради, и други, които госпожата беше присвоила с пасивното съдействие на държавните и общински органи.

В резултат от сигнала, обектите бяха премахнати, но апетитите останаха.

Елена Иванова беше яростен поддръжник през 2017 г. на шумните заведения в курорта и публикуваше несъгласувани с организацията си позиции в тяхна защита. Явно лоялността й предстои да бъде осребрена.

Когато в Министерски съвет бъде внесено това решение, ще протестирам и ще гласувам против! Защото, както е тръгнало, ще останем без плажове – х-л „Оазис“, х-л „Дюн“, „Какао бийч“, Бургас – северен плаж, и много други.

 

От пресцентъра на Министерството на туризма коментираха, че ведомството няма право да продава плажовете, а само да ги управлява, като ги отдава под наем или на концесия. Ведомството е оправомощено да изиска изменение на кадастралните карти на плажовете.

"Именно такава процедура за съответствие на специализираната с кадастралната карта е стартирала за морски плаж "Слънчев бряг-юг" поради обстоятелството, че са налични специализирани карти, които са по–актуални от кадастралните. Специализираните карти се изготвят от Агенцията по геодезия, картография и кадастър. За отдаването под наем и на концесия на обекти изключителна държавна собственост, каквито са морските плажове, е много важно за правилното провеждане на процедурите и съставянето на коректни документи от страна на Министерството на туризма то да разполага с актуални данни. Затова Министерството на туризма изисква да бъдат актуализирани кадастрални картите в съответствие със специализираните. Обикновено кадастралните карти датират от 2005 г., а специализираните карти са изменени около 2015 г. и отразяват доста по-точно обективното състояние на морския плаж".

Това казват още от министерството.