Бившият депутат от ДПС и неуспял шеф на ДАНС Делян Пеевски се оказа, че има фирми, въпреки че на негово име в Търговския регистър не се води никаква собственост, съобщи "Медиапул". 

Според изданието в сутрешния блок на Би Ти Ви, Стойнев е казал, че строителните фирми на Пеевски са излезли от консорциума "Стройтрансгаз Консорциум", който беше избран да строи българската част на газопровода "Южен поток".

Фирмите, които Стойнев споменава, са "Промишлено строителство Холдинг" и "Техноекспортстрой",  Те са напуснали консорциума "Газпроект Юг" на 23 юли т.г., когато се е провело извънредно общо събрание на акционерите. "Газпроект Юг" държи 50% от "Стройтрансгаз Консорциум". Останалите 50% са на руската държавна компания "Центргаз", която на 23 юли измести компанията на близкия до руския премиер Владимир Путин олигарх Генадий Тимченко "Стройтрансгаз". Но името на консорциума не е променяно.

В "Газпроект Юг" пет фирми държаха по 20% -  "Промишлено строителство холдинг", "Техноекспортстрой", "ПСТ Холдинг", "ГБС Инфраструктурно строителство" и "Понсстройинженеринг".

След излизането на  "Промишлено строителство Холдинг" и "Техноекспортстрой",  вече дяловото разпределение е по 40% за "ГБС Инфраструктурно строителство" и "ПСТ Холдинг", а "Понсстройинженеринг" остава с 20%.

От директорския брод на "Газпроект Юг" са освободени Иван Шарланджиев и Иван Мирински, които бяха свързани с предишния собственик на "ПСТ Холдинг", както и Калин Рогачев, който представляваше "Техноекспортстрой".

Председател на съвета на директорите е Калин Пешов, главен директор на ГБС. Останалите членове в директорския борд са Цветан Цонев и Камен Кичев, които са новите изпълнителни директори на "ПСТ Холдинг", след смяната на собствеността на дружеството и излизането на Васил Божков от него, Милко Милков собственик на "Понсстройинженеринг" и Георги Чолаков, който е избран за изпълнителен директор на консорциума.