"Българското правителство показа кураж, като избра много трудна тема за приоритет на председателството - Западните Балкани." 

Така президентът Румен Радев, който обикновено не пести критиките си към кабинета, реши да похвали правителството в словото си при откриването на Пленарната среща на Конференцията на комисиите по европейските въпроси на парламентите на Европейския съюз (КОСАК). Той говори пред форума на английски език, съобщава БТА.

"Правителството разработи точните приоритети за своето председателство", отбеляза той.

"Не може да се говори за просперираща и стабилна Европа, без да се гарантират сигурността и стабилността на Западните Балкани. Ако не дадем европейска перспектива на Западните Балкани, те ще дадат балканска перспектива на Европа", посочи президентът. 

Според него кабинетът показал постоянство, като върнал обратно акцента върху Западните Балкани "в една много деструктивна среда - иранската ядрена сделка, търговската война, пакета за мобилност".

"Регионът е много крехък, няма гаранции за успех, но някой трябваше да поеме отговорността и да посочи проблемите, да започне дискусии и да предприеме действия", отчете той.

По думите му като силен поддръжник на европейския проект българското правителство е положило огромни усилия в търсене на напредък в много посоки - сферата на сигурността, на социалното осигуряване и социалните права, цифровия единен пазар, започнал е предварителен диалог за бъдещия европейски бюджет.

"Ключът на нашия успех е, че извадихме на преден план единството като решителен фактор за постигане на ефективни решения", подчерта президентът.

Най-голямото предизвикателство днес било какъв курс на действие трябва да предприеме ЕС, какво ще е бъдещето на Съюза. Времето ни притиска да предприемем конкретни действия, за да отбраняваме ценностите и принципите си, да защитаваме огромните постижения на ЕС и да ги доразвиваме, отбеляза той. 

Президентът благодари на всички български официални представители и отбеляза важната работа на доброволците за успешното председателство на Съвета на ЕС. 

Радев благодари на делегатите за поздравленията им за празника му.

"Никога не съм си представял, че парламентаристи от всички държави членки на ЕС ще ме поздравят за 55-ия ми рожден ден", каза още Радев.