Бойко Борисов е случил на опозиция. Слушка, папка и от време на време внася някой вот на недоверие, за да оправдае мястото си на втора неуправляваща политическа сила.

Именно в комфортната зона на опозиционното второ място БСП преживява поредна година в управлението на ГЕРБ. Без да диша учестено в гърба на Гражданите за европейско развитие на България. Въпреки удобни социологически прогнози за "топяща се разлика" помежду им.

Обезличаването на БСП като лява партия върви от години, но днес вече е лесно за диагностициране и от политолози второкурсници, защото симптомите са ярко изявени. БСП прилича по малко на всички останали партии в България - и по нищо на лява.

Русофилска е - като "Атака" и "Воля". Толкова, че дори ВМРО приветства името "Северна Македония", но не и БСП, която си навлече гнева на ПЕС (Партията на европейските социалисти).

Националистическа е. Меко. Но в днешно време кой не е.

"Дясна" е - като ГЕРБ, защото открай време интересите на едрия бизнес са ѝ по-мили от интересите на "българските трудови хора, пенсионери и социално слаби", чиито интереси дефинитивно би трябвало да защитава една лява партия. Това си има своето историческо обяснение - общо ДНК със стихийното забогатяване и формиране на частния капитал през прехода.

Уж гръмко подкрепи ГЕРБ за забрана на рекламата на хазарта. Но депутатите й гласуваха заедно с останалите за изпращане на законопроекта, който я налага, за нотификация в Брюксел - т.е. присъединиха се към договореното другаде тупане на топката. 

Дадоха път и на законопроекта за горивата, за който активно е съдействала "Лукойл България" и който разчиства от пазара малките и средните играчи, оставяйки двайсетина големи. Верно, зам.-председателят на парламентарната група Жельо Бойчев обеща да следи какво се случва между първо и второ четене, защото не приемат този закон "да преурежда отношения в сектора". Всъщност - приемат.

(Не защото съпругът на лидерката на БСП Корнелия Нинова работи в "Лукойл". А защото благодарение и на тяхното управление днес рафинерията в Бургас, собственост на руската частна петролна компания, държи над 90% от данъчните складове за бензин и 82% - за дизел, което препятства конкурентен внос на горива. И над 60% от пазара на горива на едро, разкриха м.г. бившите депутати от Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов.)

Консервативна е - почти колкото Петър Москов, германски християнконсерватор и Църквата на адвентистите от седмия ден, взети заедно. Защото извади артилерия за Истанбулската конвенция и така сбъдна желанията на протестантски деноминации в България.

Така една (номинално) лява партия се обяви срещу Конвенцията на Съвета на Европа срещу насилието над жени.

  

БСП не е лява. Ако беше, щеше последователно да отстоява интересите на различни уязвими групи в обществото - не само когато майките на деца с увреждания направят палатков лагер пред парламента. Защото тези хора протестират от шест години и ако "социалистите" бяха социалисти, трябваше да излязат с няколко законодателни предложения за разрешаване на проблемите.

Вместо сериозни дебати за неслучващата се реформа в здравеопазването БСП се опълчи на отстраняването на шефа на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Камен Плочев. Въпреки че в края на миналата година Нинова обяви, че здравеопазването става приоритет № 1 за БСП през 2018 г. и партията ще настоява за смяна на досегашния модел, до момента не е ясно какво предлага "Позитано" 20. А е средата на годината.

БСП остави социалното на своята доскорошна съратничка Мая Манолова. Сега, ако искат да се върнат на този терен, ще трябва да го делят с омбудсмана. (В подобна хипотеза дали да не заложим при букмейкър 100 лева с коефициент 2/1 за победа на Манолова?)

Манолова отиде при майките на деца с увреждания и подготвиха законопроекта за личната помощ. Сезира Конституционния съд заради забраната за варене на ракия в точно определен период в годината. Тръгна на битки със столичната топлофикация и частните съдебни изпълнители, инициира законодателни промени за забавени заплати. Слезе при миньорите, които протестираха в рудник на Ковачки заради неизплатени заплати. БСП няма как да го направи - нали помните скандала с купения/контролиран вот през 2014 г., станал известен чрез записа със скрита камера на Нова телевизия. Тогава Манолова, в чийто избирателен район като соцдепутат беше част и "Бобов дол", каза, че обвиненията в контролиран вот и неразбиране как да попълнят бюлетината унижавали "достойнството на миньорите". Не че обвиненията в купен/контролиран вот унижават достойнството на БСП.   

Единствената последователност, която БСП е проявявала в действията си, е защитата на проекта за АЕЦ "Белене". Но това едва ли може да бъде определено като лява политика. 

45-те години тоталитарен режим, при който партията беше коронована да управлява и контролира държавата и нацията, я лишиха от присъщите на нормална политическа сила стремежи да се бори и разширява кръга на избирателите си. Последвалите години на прехода само трансформираха част от комунистическите функционери и свързани лица в "червени мобифони". 

Опозиционността на БСП днес се изразява в индивидуални "партизански" действия на отделни депутати, които атакуват други депутати на ГЕРБ - или самия лидер и премиер. А Борисов атакува президента Румен Радев. Лошо. В крайна сметка, ако противникът ти те третира като спаринг партньор, как ще се легитимираш като претендент за титлата.

Така че, ако трябва да се описва БСП като "слона в стаята" - на сляпо, накрая ще сглобим политически... джендър. В който няма нищо ляво - освен патетиката от трибуната.