В служебното правителство на Георги Близнашки няма да има министър, който да отговаря за провеждането на изборите. Това е решил президентът Росен Плевнелиев, съобщи Нова телевизия.

Близнашки ще поеме координацията от страна на централната администрация на изборния процес в подкрепа на дейността на Централната избирателна комисия, съобщиха от правителствената пресслужба. Това ще обяви самият премиер в интервю за БНТ, което ще бъде излъчено тази вечер.

Красимира Медарова бе назначена за министър на изборите на 8 август. Два дни по-късно обаче тя изпрати открито писмо до медиите, в което поиска  да бъде спряна процедурата по назначаването й.

Причина за решението на Медарова е фактът, че срещу нея се обявиха "Протестна мрежа" и Реформаторският блок. Още тогава Георги Близнашки намекна, че може и да няма министър за изборите.

Красимира Медарова стана известна основно с това, че оглавяваната от нея ЦИК си затвори очите за явни нарушения на изборите "2 в 1" (президентски и местни) през есента на 2011 г. Един от най-ярките случаи беше с двама депутати от ГЕРБ, които бяха заснети как вадят чували с бюлетини от ОИК в София. Въпреки наличието на видеоклип тогавашната ЦИК предпочете да подмине разсеяно случая. За хаоса в изборния ден през 2011 г. тогавашната шефка на ЦИК си спечели и Златен скункс от „Господари на ефира“.

Като съдия Медарова гледаше мегаделото срещу бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков. По искане на адвокатите им тя си направи отвод заради съмненията, че е поела политически ангажимент да потвърди осъдителното решение от предходната инстанция.

Освен това публикация на сайта Биволь от 2012 г. показа, че Красимира Медарова не е била коректна в попълването на имотните си декларации пред Сметната палата. След искане на евродепутата Слави Бинев, който заяви, че тя „притежава повече имоти от Бил Гейтс“ ВКП извърши проверка на имуществото на съдийката. Според резултатите от проверката всички притежавани от съдия Медарова имоти са били надлежно декларирани към момента на придобиването им пред Сметната палата с посочване на цената на придобиване и произход на средствата. Те обаче бяха опровергани от данни на Биволь.„В декларациите на Красимира Медарова обаче няма следа от близо 2000 декара земя на нейния съпруг, придобити след 2007 г., които по закон тя е била длъжна да декларира“, показа тогава проверка на Биволъ.

Според друга публикация - "Отворен парламент", от 2012 г. съпругът на Медарова – Николай Медаров, по това време е управляващ на регистрираната в София IT-фирма “Сиенсис” АД, която е посочена като подизпълнител на “Сименс” в обществената поръчка на МВР за изработване на лични документи с биометрични данни. 

Медарова подаде оставка от ЦИК след влизането в сила на новия Изборен кодекс и на предвидените с неговите Преходни и допълнителни разпоредби промени в Закона за съдебната власт, които забраняват действащи съдии да участват в състава на ЦИК като нейни членове.