Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) няма правомощия да спре сделката за ЧЕЗ. Това заяви председателят на КЕВР Иван Иванов днес в парламента, който прие годишния доклад на регулатора за 2017 г. след дискусия. А тази реплика и следващите разменени думи между него и лидерката на левицата Корнелия Нинова доведоха до това, че социалистите дават Иванов на прокурор заради отказ да си изпълнява задълженията по закон. Освен това още утре от БСП ще внесат в Народното събрание и проекторешение да преждевременното му освобождаване от поста. Социалистите могат "да подадат оставката" на председателя на КЕВР по законов текст, а решението зависи от пленарната зала. 

Сделката, за която българското дружество "Инерком България" подписа предварителен договор с чешката държавна компания в края на февруари тази година, има 9 месеца, за да приключи и фирмата да внесе дължимите около 340 милиона евро за сделката. Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която е уведомена още през март от "Инерком", най-сетне се зае с казуса и има 5 седмици да се произнесе. КЕВР също ще даде становище по уведомлението пред КЗК.

 
През май парламентът прие законови промени, предложени от "Обединени патриоти", които дадоха възможност на КЕВР да има думата за сделки, които засягат над 20% от активите на фирми, които подлежат на контрола на регулатора.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова запита Иванов дали е взето решение по внесената от БСП подписка срещу сделката с около 200 000 подписали се.

"Не можем да вземаме решение въз основа на подобна подписка. Позовахте се на събрана подписка, в която няма мотиви, а само едно изречение. Подписките трябва да се вземат предвид, когато се свикват референдуми“, обясни Иван Иванов.

"Ако желаете подписката да бъде взета предвид, моля ви да внесете предложение към текста", призова той. "Никога не сме имали подобни правомощия, нямаме такъв административен потенциал. Това беше причината да поискаме да се потърси външна юридическа консултация за това как Комисията може да се произнесе“, каза още Иван Иванов.

 
Отговорът на Иванов изостри тона на Корнелия Нинова. Държавна институция, независим орган - КЕВР оспори публично закон, приет от парламента пред нас, авторите му, заяви тя от трибуната.
"Независим орган декларира от трибуната, че отказва да изпълнява закона, защото не е качествен. Разбирате ли как се рушат последните останали устои на държавността и на България. Управляващото мнозинство си оспорва закона. А независим орган им казва - няма да ви изпълняваме закона. Удари се шамар на парламентаризма днес, подкрепен от управляващите, после няма на кого да се сърдим", посочи Нинова. 
 
 
Комисията показа, че е национално отговорен орган, който се стреми да защити обществения интерес, каза от трибуната Иван Иванов. Като резултати той отчете "устойчивия характер на цените, който създава добра среда за инвеститорите“.
 
"Всяка година извършваме проверки, за да установим дали са извършени необходимите ремонти и инвестиции от ВиК операторите“, посочи Иван Иванов. "Ще се сложи край на договорите с американските централи в този им вид. Те или ще бъдат променени, или ще бъдат прекратени", коментира той.
 
По думите на Иванов има съществено подобрение на комуникацията на КЕВР с българските потребители. Постъпили са 970 жалби в енергетиката, 275 в топлоенергията, а 571 във ВиК услугите.
"Комисията използва всяка възможност, която законите дават, за решения в полза на българските граждани и бизнес, без да притиска и убива енергийните дружества", каза още той.
Парламентът прие и годишния доклад на КЗК. Комисията за защита на конкуренцията е наложила глоби и имуществени санкции в размер на над 12.5 млн. лева. През миналата година установените нарушения в областта на нелоялната конкуренция, най-често свързани с недобросъвестно поведение в противоречие с общата забрана за нелоялна конкуренция. Следват нарушенията, представляващи имитация и заблуждаваща реклама. Приетите от комисията решения са 1445, с 302 повече спрямо 2016 г.