"Всяка страна има право да гради своя собствена съдебна система."

Така полският премиер Матеуш Моравецки се опита да защити спорни законодателни промени на пленарно заседание на Европейския парламент в Страсбург, съобщиха ДПА и Ройтерс, предава БТА.

Той говори пред евродепутатите ден след като неговото правителство обяви, че започва да прилага новия закон, който изисква съдиите от Върховния съд, навършили 65 г., да се пенсионират. Това засяга около една трета от състава на съда и стана причина за масови антиправителствени протести в страната в защита на конституцията, независимостта на съда и върховенството на закона. 

Новото полско законодателство е обект на остри критики от ЕС и неговите институции.

Моравецки реши да премине в контраатака като поиска ЕС да престане "да поучава" Полша и попита дали Еврепейската комисия е честен посредник в борбата за върховенството на закона, пише "Политико".

Според него съдиите в страната му сега са много по-независими от преди.

"Полша е горда държава, спрете да ни поучавате за тези неща", каза още премиерът като определи усилията на ЕК да приложи своите процедури при нарушаване на правилата на ЕС като "разочароващи".

"Зачитането на националната идентичност е част от доверието, което трябва да бъде изградено в ЕС. Всяка страна има право да създаде своя правна система в съответствие със собствените си традиции", каза Моравецки. Той припомни девиза на Евросъюза - "единство в многообразието" и добави, че той не трябва да бъде празен лозунг. 

"Националните парламенти са гласът на суверена и кръвоносната система на демокрацията", посочи премиерът и отбеляза, че в Полша има "дълбоко вкоренен парламентаризъм и върховенство на закона". 

Първоначалната липса на желание у Моравецки да отговаря на въпросите за неспазването на върховенството на закона и на разделението на властите раздразни силно евродепутатите. Те призоваха Полша да отмени спорното законодателство и да спре да разделя Европа. "Има висящи въпроси. Днес изпуснахте възможността да ги изясните", каза Манфред Вернер, лидер на групата на ЕНП. Той описа Полша като "единствения член на Съюза, който блокира всичко".

Удо Булман, който е начело на групата на социалистите в Европарламента, призова: "Не унищожавайте демократичната култура в страната си и не казвайте тук, че защитавате нашите ценности".

Моравецки каза още, че Полша ще се вслуша в онези, които не са ентусиазирани за европейската интеграция. "Ако проектът ЕС иска да върви напред, трябва да бъде заздравена неговата демократична легитимност. Наречете го популизъм, ако желаете", добави той.  Реформирайки съдебната система на своята страна, въпреки многобройните протести на ЕС, полското правителство отговори на очакванията на своето общество, добави премиерът. 

Моравецки говори и за газопровода "Северен поток-2", като изрази мнение, че изграждането му ще даде на Русия възможност да влияе върху европейската политика. Според него този газопровод "не е икономически, а политически проект", който "води към дестабилизация и дава на Русия инструмент да влияе не само върху европейската икономика, но и политика".