"Няма нищо лошо дори представители на най-висшата управленска гарнитура да бъдат проверявани."

Така коментира вицепремиерът Томислав Дончев идеята да се въведат тестове за интегритет за държавната администрация. На въпрос на Антон Хекимян по бТВ - дали ще ги питат "Взeмате ли подкупи?", Дончев отбеляза, че въпросите били "представени по много по-лукав начин".

Оценка за европредседателството е рано да бъда дадена, каза вицепремиерът на друг въпрос.

"Апаратът, т.е. служителите в администрацията се справиха повече от добре. Това е сигурно и не е само наша оценка", допълни той.

Нещата, свързани с дълготрайния ефект – Западните Балкани, годишната финансова рамка, кохезионната политика, щели да се оценяват с години.

Дончев отговори и на критиките, че президентът Румен Радев останал много встрани, с думите, че европредседателството не е било на правителството, а на България. Затова били ангажирани още парламентът, агенции и мн. др.

„Не се сещам кои са форматите, в които се предполагаше да присъства г-н президентът“, каза обаче Дончев.

По повод зам.-министъра Султанка Петрова и връзката й с фирма, чийто служител загина на ремонта на бившия Партиен дом, той каза, че е уверен, че прокуратурата проверява освен инцидента и въпросния договор - наличието или липсата на конфликт на интереси.

"Засега формално конфликт на интереси по-скоро няма. Г-жа Петрова не е била страна по договора, не тя е сключила договора", каза вицепремиерът, като иронично коментира, че опозицията обикновено иска оставка на цялото правителство и сега "играе на дребно" само с една зам.-министърка.

"Няма как всичко да е тихо, спокойно, ламинарно и всички да сме на един акъл. Дори е подозрително в една коалиция всички да мислят едно и също", коментира той трусовете в управялващата коалиция, които предпочитал да нарича "вибрации".

Според Дончев този формат е по-честен, макар и не толкова комфортен.

За нагреваемите цигари:

"Доколкото си спомням от това, което съм учил - акцизът е специален тип вземане, базиран на това, че стоката е вредна или луксозна. Ако бездимните цигари са по-безвредни – което следва да бъде доказано от науката, не би следвало да имат същия акциз като другите.

Но има държави, в които те вече са 30% от пазара, има прогнози, че през следващите години те ще минат 50%. И това, предполагам, е добре за здравето на хората. Но ние трябва да сме готови – не да мислим година за година, а да мислим как принципно да се действа в тази ситуация."

Дончев каза, че възлов тук е бил единствено интересът към попълването на хазната.

"Когато харчиш пари, за да осигуряваш някакво публично благо - път, мост, тогава си готин. Когато се събират пари, нещата изглеждат по малко по-различен начин", коментира той факта, че тежестта по приходната част е на ГЕРБ.

Ние нужда от кредити от Китай нямаме, заяви още вицепремиерът. Той подчерта, че е неправилно участието на една китайска компания като подизпълнител в нещо да се представя като инвестиция.

"Инвестиция е китайската компания, ако построи път, построи тунел, да каже: "Ние сме си направили сметка на база трафика и с такса от 5 или 10 евро, ще я избием примерно за 15 години." Инвестиция е, когато инвеститорът поема част от риска.

Ако държавата предостави пълна държавна гаранция, това е държавна помощ и тогава нещата стават сложни.

Логиката е, когато се появи инвеститор, той да поема значителна част от риска. Да, възможно е "Белене" - на базата на реакторите, които притежаваме, да стане по подобен начин."

Според него форматираме отношенията с китайските партньори около една ключова дума – пазар.

За административната реформа Дончев се зарече, че до края на годината имат амбиция всички администрации от какъвто и да е тип да престанат да си комуникират на хартия. От 250 общитни са останали само 7, които са проблем, каза още той, но напомни, че премиерът Борисов е предупредил - който изостава от темпото, да се разделя със стола си.

Дончев заяви още, че срещат сериозна съпротива в опитите за отпадане на ненужни документи - като например свидетелството за съдимост.

Той отговори на шега на въпроса за статусите на съпругата му Светлана във фейсбук, насочени срещу циганската престъпност и предизвикали доста дискусии.

"Упорито се опитвате да ме направите пиар на Светлана. Ще я накарам да ми пуска всеки месец по един гарждански договор - да коментирам това, което казва."