През миналата седмица руската прокуратура публикува списък на гражданите на САЩ, които иска да разпита във връзка с обвиненията срещу основателя на инвестиционния фонд "Хермитидж кепитъл" Уилям Браудър.

Бях един от многото настоящи или бивши американски държавни служители в този т. нар. Списък на враговете на Путин.

Роденият в САЩ британски гражданин Бил Браудър беше най-големият чуждестранен инвеститор в Русия до момента, в който интересите му се кръстосаха с тези на Кремъл. Визата му беше отнета през 2005 г., а адвокатът му Сергей Магнитски беше арестуван през 2008 г., след като разкри данъчна измама на руските власти за 230 млн. долара. След година Магнитски беше убит в затвора, след като му беше отказана медицинска помощ и беше пребит в килията си.

Браудър започна кампания, за да получи справедливост за смъртта на Магнитски, прокарвайки закон в американския Конгрес, който забранява в САЩ да влизат руски граждани, отговорни за погазване на човешките права, и замразява авоарите им в американски банки.

През 2011 и 2012 г. бях председател на "Фрийдъм хаус", най-старата организация за закрила на човешките права в САЩ. Преди това бях част от Държавния департамент по време на управлението на Джордж Буш с ресор човешки права. Бях отлично запознат със случая "Магнитски" и упадъка на човешките права в Русия.

Браудър ме помоли да му помогна, за да бъде приет законът, и аз го направих с удоволствие. В края на 2012 г. Камарата на представителите и Сената приеха "Закона Магнитски" в огромно мнозинство.

Подкрепата ми за закона вероятно е причината името ми да се появи в списъка на Путин. На Белия дом му бяха нужни четири дни, за да отхвърли искането на руския президент Владимир Путин американци да бъдат разпитвани от руските власти, въпреки че Тръмп първоначално определи идеята като "чудесна".

Държавният департамент пък веднага определи предложението на Путин като "пълен абсурд" и Сенатът единодушни гласува резолюция срещу него.

За да бъда честен, никога не съм се притеснявал, че ще бъда предаден на руснаците. Живея на спокойно и сигурно място в САЩ, където свободно мога да критикувам режима на Путин, без да се тревожа за сигурността си. За други обаче не е толкова лесно. Браудър например е цел на руски заплахи, бюлетини в Интерпол и публично очерняне.

Безброй руснаци са арестувани, нападани, отравяни и убивани от режима на Путин, включително и мои приятели. Опозиционният лидер Борис Немцов беше застрелян на метри от Кремъл през 2015 г. Владимир Кара Мурза беше отравян два пъти и оцеля по чудо. Десетки руски журналисти платиха най-високата цена за смелите си репортажи, включително Анна Политковская. Списъкът на хората, загинали при подозрителни обстоятелства само след 2014 г., включва над 30 критици на Путин.

Семейство Скрипал бяха отровени във Великобритания с руски нервнопаралитичен агент. Бившият агент на ФСБ Александър Литвиненко беше убит с радиоактивен полоний през 2006 г.

Ако се върнем още по-назад, статисиката сочи, че около 300 души са загинали при взривове в апартаменти през 1999 г., което заглуши гласовете срещу неговото издигане на власт. Хиляди невинни чеченци загинаха по време на започнатата от Путин кампания за възмездие за тези нападения, въпреки че нито един чеченец не пое оговорност.

Повече от 10 000 украинци са били убити, откакто Путин нахлу в страната през 2014 г., анексирайки Крим и повеждайки война в Източна Украйна. В Грузия, друга жертва на руската агресия, силите на Москва окупираха повече от 20% от територията. Безброй цивилни и опозиционните сили в Сирия, включително подкрепяните от САЩ, бяха засегнати от руските бомбардировки в подкрепа на режима на Асад.

Всички тези хора са истинските жертви на управлението на Путин.

Не мога да спра да мисля за кръвта по ръцете на Путин и отоворността му за толкова мащабни кръвопролития (използвам думата от всъпването в длъжност на Тръмп) в собствената му страна и отвъд границите й. 

"Разбрахме се много добре", каза Тръмп пред Джо Кернън от Си Ен Би Си за срещата си с Путин в Хелзинки. "Ние, мисля си, можем да направим страхотни неща заедно на неговата и за нашата страна."

Сега Тръмп покани Путин на среща в Овалния кабинет през есента. Руският държавен глава не е направил нищо, повтарям, нищо, за да заслужи такава покана. Той не ни е приятел, не ни е и неприятел. Той е враг. И не мога да спра да се питам защо получава такива почести.

*Дейвид Креймър е част от програмата за човешки права и дипломация "Вацлав Хавел" на университета във Флорида. Бивш зам. държавен секретар с ресор демокрация, човешки права и труд и бивш директор на "Фрийдъм хаус". Коментарът му е публикуван в "Политико". Преводът е на Клуб Z.