В Сърбия съм, защото вярвам в сръбската съдебна система повече отколкото в българския съд. Това заявява мажоритарният собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев в интервю за сръбското издание "Курир".

"Моето семейство и аз не сме престъпници, които се крият в Сърбия. Ние сме тук, защото вярваме в сръбската съдебна система повече отколкото в българския съд", заявява той.

Василев е издирван от България с червена бюлетина на Интерпол за "злоупотреба в особено големи размери, представляваща особено сериозен случай". Той е главният обвиняем по делото за фалита на КТБ, но делото започна в негово отсъствие.

В интерюто става дума за фабриката за стъкло в Парачин - най-големия завод за стъкло на Балканите, която сега се опитва да започне поцедура за обявяване на фалит. Той беше придобит за 35 млн. евро от консорциум между фирмите "Рубин" и "Глас индъстри", а средствата за сделката бяха отпуснати от КТБ.

"Що се отнася до фабриката, целта ми е да я спася, а не да я унищожа. Познавам проблемите на завода много добре и знам, че освен фалит, за съжаление, няма друго решение", казва той.

През септември 2017 г. търговският съд в Крагуевац уважи иска на фирмата “Вексилум Балкан” за стартиране на процедура за фалит на Сръбската фабрика за стъкло в Парачин заради дълг от над 47 млн. евро.

"През 2011 г. имаше една пещ с производствен капацитет от 50 тона на ден. Сега фабриката разполага с две пещи с капацитет 300 тона на ден. Нашата идея беше да въведем в експлоатация и линия за машинно стъкло, за която платихме осем милиона евро и остана неизползвана", разказва банкерът своята версия. "Имахме задължение да инвестираме 25 милиона евро, а около 40 милиона евро бяха инвестирани само в оборудване. Предоставихме седем милиона за изплащането на обезщетение за 1000 работници. Трябваше да платим дълга на "Сърбиягаз" от 35 милиона евро, успяхме да изплатим 26 милиона. Тогава започна атаката срещу моята банка в България и "Глас индъстри" остана без финансиране."

Цветан Василев е консултант на “Вексилум Балкан” и работи безплатно, както отбелязва самият той в интервюто си.

Василев е издирван от България с червена бюлетина на Интерпол за "злоупотреба в особено големи размери, представляваща особено сериозен случай".

"Фирмата се контролира от български гражданин, който се съгласи да инвестира 15 млн. евро след производството по несъстоятелност в завода за стъкло, за да го наеме и преструктурира, а след това да започне да продава, за да получи по-висока цена", казва Василев в интервюто.

Преди месеци сръбски издания, цитирани от "Медияпул", писаха, че има съмнения, че зад "Вексилум Балкан" всъщност стои Цветан Василев.

Относно настоящите си занимания в Сърбия, където получи убежище, Василев споделя:

"Като се има предвид дългогодишният ми опит в бизнеса, използвам връзките си и работя за привличане на инвеститори, предимно към частния сектор, но и за инвестиране във фирми, които са в процес на приватизация или фалит. Това не е толкова моята работа, колкото израз на моята благодарност към Сърбия, която ми спаси живота", казва банкерът.