Избраната от Цветан Василев държава, в която да се укрива, също е част от неговата защитна стратегия – да не се яви пред български или европейски съд.

По делото КТБ има многобройни документи, от които е видно, че той знае за какви престъпления е привлечен под наказателна отговорност. В тази посока е дал и много изявления.

Освен това всичките обвинения - над 5000 страници - се намират на сайта на прокуратурата.

Василев е опитвал да заплашва или да "профилактира" свидетели с 200 000 лв., а пък за Делян Пеевски няма данни да е извършвал престъпления.

Това бяха част от изявленията днес на шефа на спецобвинението Иван Гешев на продължаващото разпоредително заседание, в което се обсъжда дали съдът да даде ход на делото за фалита на КТБ.

След като в края на февруари с куп различни аргументи адвокатите на общо 18-те обвиняеми изразиха становища делото да не тръгва, обвинението поиска на предното заседание време да отговори. 

Така днес прокурор Гешев и двете му колежки - Даниела Начева и Антоанета Софрониева, в продължение на повече от 2 часа се опитаха да убедят съда, че не е проблем процесът да тръгне задочно срещу главния обвиняем, без той дори да е разпитан.

Гешев хвърли и малка "бомба" - че в страниците на делото се съдържат данни, че е имало, от една страна, компрометиране, от друга - заплахи за живота, а от трета - опит за "профилактиране" с едни 200 000 лв. на основния свидетел Бисер Лазов (бивша дясна ръка на Василев, а сега свидетел № 1 срещу него, б.р.).

Това се случило не само на Лазов, а общо на 3-4 души, а сега фактите били отделени в други разследвания, поясни Гешев пред журналисти.

"Съзнателно употребяваме думата "компрометиране" – налице са доказателства по делото за инструкции за компрометиране на свидетелите Лазов и Танева (Теодора Танева, б.р.), налице са доказателства за заплахи за убийството на Лазов и Танева (на това залата с обвиняемите и над 20 адвокати реагира със смях и "Ееее", б.р.), "Налице са доказателства за 200 000 лв. за профилактиране на свидетеля Лазов", каза още Гешев.

Ето как шефът на спецпрокуратурата разкрил тактиката и мотивацията на Василев да се изкарва жертва на политически процес:

"Част от тази защитна стратегия, която той (Василев) защитава активно, е да се придаде политически оттенък на наказателното производство. Това е единствената - според нас - теоретична възможност, която стои пред него и е свъразана с чл. 3 на Европейската конвенция за екстрадиция.

Т.е. той продължава да се бори да не се яви лично пред българския съд и част от тази борба са опитите му да се представи процесът за политически, включително и чрез процедури по т.нар. закон "Магнитски" - обяви Гешев. - Не прокуратурата ограничава правата на подсъдимия, а той изцяло като част от своята защитна стратегия избира да не ги упражнява лично. И от друга страна, представя това като процесуално нарушение.

Прокурорът обвини адвокатите, че казват неистини - че сръбските власти са информирали прокуратурата, защото тя не била получила нито едно писмо от тях.

Гешев повтори и една от любимите си фрази: че Цветан Василев не може да е Георги Димитров на Лайпцигския процес, защото раликата е едни 4 млрд. лева (освен над 2,7 млрд. лв., които са обект на това дело, прокуратурата твърди, че липсват и други 2 млрд., б.р.). Пък и не се защитавал сам.

Основна теза на прокуратурата е, че нищо не я задължава да разпита по видеоконферентна връзка Василев - така както той пожелал, преди да му предяви обвинителния акт. Затова и има два постановени отказа за разпит - през 2014 и 2016 г.

Гешев се спря на посоченото от защитниците вопиющо според тях нарушение - че не са разпитани лица като Николай Бареков или Делян Пеевски.

"Истината за тях е проста: материалите относно свидетеля Бареков са отделени в друго производство - за установяване извършено ли е престъпление от общ характер.

А по отношение на Делян Пеевски в хода на разследването не са събрани доказателства за извършено от него престъпление."

На свой ред адвокатът на Василев Константин Симеонов отбеляза, че е вярно, че едно от твърденията им пред сръбското правосъдие е, че Василев е жертва на политическа репресия. И че апелативният съд на Белград точно това е приел (когато за пръв път отмени постановлението на първата инстанция и върна делото - б.р.).

Освен това Симеонов отговори на въпрос: ако има политически натиск срещу Василев, от коя партия е. Той каза, че винаги е говорил не за партия, а за група лица, по-точно за "триумвирата, който управлява държавата - Делян Пеевски, Бойко Борисов и Цацаров".

А за "Закона Магнитски" - той касаел корупция и е добре прокурорите да го прочетат.

Прокуратурата днес оспорва и другите твърдения на защитата - че адвокатите от столичното следствие трябва да си направят отвод и цялото дело да започне отначало, защото са били колеги на Делян Пеевски и че делото трябва да се върне отначало. "По тая логика може да искаме да се върне на "Протесна мрежа", каза Гешев (гражданското сдружение и подател на сигнала, б.р.).

По въпроса, че неправилно е прекратено обвинението спрямо Орлин Русев, без другите обвиняеми да бъдат уведомени, прокурорите защитиха тезата, че те решават кого да обвиняват, а другите обвиняеми не са пострадали, които могат да искат някакви действия от съда.

Предстои следобед адвокатите да кажат своите "дуплики" на репликите на прокуратурата и съдът да реши дали да даде ход на мегапроцеса. Което може и да не е днес.